Проєкт бюджету-2021 містить завеликий дефіцит, — експерт Кушнірук

Проєкт закону про державний бюджет України на 2021 рік містить надто великий дефіцит

Таку позицію висловив Борис Кушнірук, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру в ефірі програми “Великий ефір Василя Зими” на телеканалі Еспресо.

“Можна казати про певні макроекономічні показники, основні. Доходи бюджету, витрати бюджету, рівень дефіциту. І от тут у мене є суттєві зауваження. На цей рік було закладено під 300 млрд грн дефіциту державного бюджету, і на наступний рік закладається 270 млрд грн”, — сказав Кушнірук.

Він звернув увагу на те, що таким чином Україна нарощує борги, які потім доведеться повертати.

“Тому коли хтось розповідає, що в бюджеті на наступний рік збільшуються витрати, наприклад, на освітян чи на медиків, то, вибачте, ви це робите в першу чергу за рахунок нарощення боргів”, — додав експерт.

Василь Мокан, народний депутат від “Слуги народу”, визнає, що для для міжнародних партнерів України, зокрема, Міжнародного валютного фонду (МВФ) серйозним показником є дефіцит.

“Мені б також хотілося б, щоб цей дефіцит був набагато менший. Я вважаю, що 270 млрд грн — це дуже великий дефіцит на наступний рік. Але це пропозиція, яку подав КМУ на розгляд депутатів. Якою буде фінальна цифра — побачимо”, — сказав нардеп.

Міністерство фінансів не проводило консультацій з профільним комітетом Верховної Ради щодо проєкту державного бюджету на 2021 рік, повідомив Данило Гетманцев, нардеп від "Слуги народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.