Лише у двох випадках: в НБУ пояснили, коли страхування кредитів є обов'язковим

За інформацією Національного банку України, оформлення страховки є обов'язковим лише при оформленні іпотеки та кредиту на авто

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Згідно з повідомленням, оформлення страховки під час взяття кредиту є обов'язковим у деяких випадках, але не завжди.

"Якщо ви берете кредит на житло, вам потрібно буде застрахувати квартиру чи будинок, які є предметом іпотеки. Це вимога статті 7 закону України "Про страхування" та статті 8 закону України "Про іпотеку", - йдеться у повідомленні.

Водночас, додали у пресслужбі, обов'язок банку - надати клієнту можливість самостійно обрати страхову компанію серед переліку тих, з якими співпрацює фінансова установа. Якщо ж банк стверджує, що оформити страховку можливо лише в одній конкретній компанії - це порушення.

При оформленні кредиту на автомобіль, пояснили в НБУ, є нюанси. Так, кожен водій зобов'язаний мати так звану "автоцивілку" - поліс страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортного засобів.

"Законодавство не вимагає від банку оформлювати такий поліс під час видачі кредиту, але банки зазвичай включають його оформлення до пакету послуг. Проте фінустанова має дати клієнту можливість обрати страховика з переліку акредитованих компаній", - зауважили у пресслужбі.

Крім того, у випадку кредиту на автомобіль, банк може запропонувати клієнту застрахувати предмет застави - авто.

"Така страховка називається КАСКО. Вона не є обов’язковою, але може бути корисною як для клієнта, так і для банку. Адже зменшить ризики у випадку пошкодження авто, яке знаходиться в заставі", - пояснює регулятор.

У той же час, додали в НБУ, страхування не є обов'язковим, якщо клієнт бере споживчий кредит, відкриває рахунок, робить переказ коштів, обмінює валюту. 

При цьому, зазначили в НБУ, якщо працівник фінустанови запевняє, що під час отримання споживчого кредиту потрібно обов'язково оформити страхування життя, а під час оформлення грошового переказу - страховку від нещасного випадку, - це приклад введення споживача в оману.

"Самі банки у відповідь на запити Національного банку стверджують: фінансова установа має право пропонувати клієнтам супутні продукти, але страхування в таких випадках не є обов’язковим", - зазначили у регуляторі.

Зазначається, що у такому випадку клієнти мають право відмовитися від страховки, оскільки банку заборонено вимагати від клієнта придбання товарів чи послуг, як обов'язкової умови надання інших банківських послуг. За інформацією НБУ, в такому випадку необхідно поскаржитися спершу до керівництва банку, а потім до НБУ.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb