Невизнання результатів виборів та вимога звільнити всіх протестувальників: Разумков підписав постанову Ради щодо Білорусі

21 вересня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков підписав постанову парламенту щодо виборів у Республіці Білорусь, якою український парламент не визнає їх результати

Про це повідомляє сайт Верховної Ради України.

Голова ВР підписав постанову 21 вересня.

Відзначимо, регламент Ради не передбачає підписання постанов президентом.

Згідно зі статтею 139, підписані спікером постанови та інші акти парламенту не пізніше наступного дня після їх підписання передаються апаратом ВР для опублікування в газеті "Голос України" та у Відомостях ВР. Після цього такі документи набувають чинності.

Читайте також: "Вибори не були ані вільними, ані чесними": Рада ухвалила заяву щодо ситуації в Білорусі

Згідно з документом, Верховна Рада назвала президентські вибори в Білорусі "ані вільними, ані чесними". У заяві також наголошується, що вибори в РБ пройшли в умовах цілковитої відсутності змагальності між кандидатами, вільних ЗМІ, а також авторитетних спостерігачів від міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, Рада Європи.

В українському парламенті звертають увагу на те, що вибори президента Білорусі відбулися з істотними порушеннями, численними відмовами в реєстрації кандидатів і непрозорим підрахунком голосів виборців.

"Ми вважаємо неприпустимим залякування опонентів, їх ув’язнення, створення перешкод незалежним національним спостерігачам на виборчих дільницях, порушення права виборців на вільне волевиявлення, а також цілковитий контроль влади над Центральною виборчою комісією Білорусі", – зазначається в заяві.

Верховна Рада зауважує, що все це дає підстави вважати, що офіційно оприлюднені результати виборів Президента РБ не відображають реального волевиявлення білоруських громадян.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо