Українсько-американська космічна ракета Alpha успішно пройшла передпольотні випробування

20 вересня американська компанія українського бізнесмена Максима Полякова Firefly Aerospace Inc. успішно випробувала двигуни першого ступеню ракети

Про це повідомили на сторінці компанії у Facebook.

Всі чотири двигуни Reaver першого ступеню ракети пропрацювали 35 секунд, створюючи неймовірний тиск на вогнетривкі дефлектори стенду. Під час випробувань двигуни пройшли перевірку вектора тяги, потужності і стабільності роботи.

В компанії Firefly Aerospace зазначили, що це випробування стало одним з найважливіших напередодні першого польоту ракети-носія.

"Запуск ракети стане не тільки великий віхою для нашої компанії, але і для всієї Noosphere. Ми будуємо велику космічну вертикаль, куди входить багато компаній, і ми незабаром будемо готові давати весь спектр послуг в космічній галузі - від запуску корисних вантажів і виробництва супутників, до систем управління та аналізу отриманих даних ", - цитує прес-служба Максима Полякова.

Поляков вважає, що запуск цієї ракети стане важливою подією для України.

"Це покаже в першу чергу молодому поколінню, що ми здатні виробляти інтелектуальний продукт, що космос для нас - це не мрія, а реальність. Я вкладаю багато зусиль і коштів в розвиток науки в Україні, ми вже запустили сім інжинірингових шкіл і плануємо розвивати цей напрямок. і я сподіваюся, що запуск Alpha додасть мотивації студентам і учням ", - додав бізнесмен.

Наразі ракета Firefly Alpha знаходиться на космодромі Ванденберг (Каліфорнія, США). Перший політ заплановано на кінець осені 2020 року. Компанія Firefly Aerospace запустила конкурс Dream, в якому могли взяти участь усі бажаючі, а проєкти переможців отримали місце в ракеті і відправляться в космос.

Довідка: Firefly Aerospace (спочатку - Firefly Space Systems) - створена в 2014 році в Техасі (США) приватна американська компанія, яка веде розробку сімейства ракетоносіїв легкого класу нового покоління. У Дніпрі Firefly Aerospace має власний R & D-центр і цех експериментального виробництва малих ракетних вузлів з наступним лабораторним тестуванням.

У червні 2018 року Firefly уклала угоду про стартових послуги (Launch Services Agreement, LSA) з британської Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) на забезпечення в 2020-2022 рр. запусків малих супутників за допомогою РН нового покоління Firefly Alpha.

Firefly входить в число прихильників ідеї т.зв. "Нового космосу" - руху в аерокосмічній галузі, що ставить за мету розширення доступу до космосу за рахунок використання інновацій для зниження вартості пусків, а також за рахунок подолання адміністративних і логістичних обмежень, пов'язаних із залежністю від національних космічних інститутів. Сьогодні ідею "Нового космосу" найбільш активно просувають на ринку американські SpaceX, Virgin Galactic, Blue Origin.

Штаб-квартра Firefly базується в Техасі, офіси компанії працюють в Вашингтоні, Токіо (Японія) і р.Дніпро (Україна). Фінансування Firefly забезпечує венчурний фонд Noosphere Ventures (Менло-Парк, Каліфорнія), заснований вихідцем з України бізнесменом Максимом Поляковим, відомим, в першу чергу проектами в IT-секторі.

 

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо