У 2021-му долар буде дорожчий за 30 грн тільки у разі неправильних рішень або кризи, — Кухта

Зараз гривня знецінюється через сезонні фактори, а наступного року курс буде в межах 28-30 грн/$

Такий прогноз озвучив Павло Кухта, директор з політичних питань Київської школи економіки (КШЕ), колишній виконуючий обов'язки міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства, в ефірі програми “Великий ефір Василя Зими” на телеканалі Еспресо.

“Зараз можно очікувати невеликої девальвації до кінця року. 29-30 грн/$ — це те, що очікують аналітики. Просто виходячи з сезонності: відновлюється споживчий попит, імпортери починають поповнювати запаси, водночас трохи впала залізна руда, ціни на наші експортні товари, — відповідно, курс падає”, — сказав Кухта.

Він нагадав, що у 2019-ому вперше за всю історію гривні вона зростала протягом всього року. За словами Кухти, це свідчить про довіру, яка на той момент була. А цьогоріч гривня знову падає.

Представник КШЕ зробив прогноз на наступний рік.

“Якщо буде все нормально, наступного року вона плюс-мінус буде там же, де зараз: 28-29-30 грн/$. Якщо ми зробимо якусь дурницю, наприклад, розірвемо співробітництво з МВФ, гривня впаде, або ми почнемо швидко палити резерви”, — зазначив економіст.

За його словами, також є ризик, що у світі відбудеться щось погане, на що Україна не матиме впливу. У такому разі нова криза вдарить по гривні — тоді Україні доведеться встановити курс вище 30 грн/$.