Україна може скоротити частку імпорту скрапленого газу з Росії, але це довгий процес, — експерти

Скоротити частку скрапленого газу, яку наразі Україна імпортує з Російської Федерації, — можливо, але це повільний процес

Таку позицію висловили Олександр Сіренко, аналітик нафторинку, а також Олексій Дубовський, голова Біржового комітету Української енергетичної біржі, в ефірі програми Energo live з Олександром Морщавкою на телеканалі “Еспресо”.

“Але дуже стрімко наростити виробництво (скрапленого газу, — ред.) в Україні можна тільки на Кременчуцькому НПЗ шляхом збільшення переробки нафти. Але при переробці нафти нема куди дівати бензин, адже він не такий популярний в Україні, тож “Укртатнафта” наразі не може цього зробити”, — сказав Олександр Сіренко.

Він пояснив, що скраплений газ виготовляється переважно на родовищах, де видобувається газ та газовий конденсат.

За його словами, “декілька приватних видобувних компаній цим питанням вже зацікавилися; деякі проекти вже на виході”.

Олексій Дубовський висловився щодо можливої диференціації джерел постачання скрапленого газу.

“Коли ми 78% від обсягу ринку скрапленого газу імпортуємо — потрібно думати про енергетичну безпеку. Що стосується Білорусі та Казахстану — варто розуміти, що у Білорусі цей ресурс теж не безмежний, у Казахстану дорога логістика, і скраплений газ буде не таким дешевим (з Росії виходить дешевше)”, — зазначив Дубовський.

Він виступає за те, щоб підтримувати вітчизняних виробників та робити ставку на тенденцію до переходу на електроавтомобілі.