Для захисту українців від незаконних дій колекторів: НБУ співпрацюватиме з Омбудсменом з прав людини

Національний банк України співпрацюватиме з Уповноваженою Верховної Ради з прав людини у сфері захисту персональних даних українців для захисту від незаконних дій колекторів

Про це повідомила пресслужба НБУ.

"Спільні зусилля будуть спрямовані на забезпечення належного рівня захисту персональних даних українців під час отримання ними фінансових послуг, зокрема під час врегулювання простроченого боргу, а також на припинення незаконного поширення персональних даних", - йдеться у повідомленні.

За словами голови НБУ Кирила Шевченка, зважаючи на результати розгляду звернень громадян, незаконна обробка та поширення персональних даних є назрілою для вирішення проблемою.

Водночас, за словами Омбудсмена з прав людини Людмили Денісової, сьогодні колекторська діяльність майже не врегульована законодавством.

"Це призводить до порушення прав громадян - колекторські компанії незаконно збирають та використовують персональні дані, чинять психологічний тиск на громадян тощо", - пояснила Денісова.

Так, за її словами, у 2019 році надійшло понад 500 скарг громадян. За майже 9 місяців 2020 цей показник склав 600. При цьому більше 20% скарг стосуються порушення права на приватність колекторськими компаніями.

Зазначається, що у межах співпраці НБУ та Омбудсмен обмінюватимуться аналітикою та статистикою, розроблятимуть спільні пропозиції до проєктів законів, нормативно-правових актів, державних програм та планів дій, а також проводитимуть спільні заходи.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb