Міненерго доручило прискорити будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива: це зекономить державі $200 млн щорічно

Міністерство енергетики доручило Енергоатому прискорити будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива введення в експлуатацію якого дозволить державі позбавитися монопольної залежності від Російської Федерації у цій сфері та заощаджувати $200 млн щорічно

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Будівництво ЦСВЯП (централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива - ред.) є наймасштабнішим проєктом в галузі ядерної енергетики України. Із введенням власного сховища в експлуатацію Україна позбавиться монопольної залежності від Росії в контексті зберігання відпрацьованого ядерного палива. До того ж, наша держава, використовуючи власне сховище, зможе заощаджувати близько 200 млн доларів США на рік, які зараз сплачуються Російській Федерації", - цитує пресслужба слова міністра енергетики Ольги Буславець.

Зазначається, що згідно з чинним графіком, у грудні цього року перша черга сховища мала б бути запущена. 

За словами в. о. президента НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна, графік буде дотримано. Водночас, він зауважив, що для використання сховища необхідно побудувати залізничні колії на ділянці лісу, яка перебуває на балансі Державного агентства з управління зоною відчуження, що вимагає отримання дозволу. При цьому такі роботи, з технічних причин, можуть проводитися лише у теплу пору року.

Зазначається, що наразі Міненерго надало низку доручень НАЕК "Енергоатом" щодо вчасного завершення будівництва сховища. Зокрема, Енергоатом зобов'язаний активізувати реалізацію проєкту, щотижнево звітувати про стан будівництва, наявні проблеми та статус їх вирішення, а також актуалізувати графік будівництва сховища.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb