Кушнірук: Наразі немає підстав сподіватися, що МВФ цьогоріч передасть хоч один транш

Ситуація із Національним банком України (НБУ), Національним антикорупційним бюро (НАБУ) і Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) створюють умови, у яких не варто розраховувати на транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ) до кінця року

Таку позицію висловив Борис Кушнірук, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру у програмі "Про гроші" з Олександром Морщавкою на телеканалі "Еспресо".

Він сказав, що не бачить можливостей для того, щоб Україна цьогоріч отримала хоча б менше мільярда від МВФ.

"Є дуже суттєві зауваження з боку МВФ (а це, відповідно, і Світового банку) щодо ситуації в Україні і щодо реформ, які згортаються, і щодо ситуації з НАБУ, з Національним банком, і зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою. Все це — і плюс до того ще політичні репресії — не дає підстав сподіватися, що МВФ дасть нам хоча б один транш у цьому році", — зазначив Кушнірук.

За його словами, офіційно МВФ про це не заявлятиме, але і гроші не передасть.

У відповідь на запитання, чи обійдеться Україна наступного року без грошей кредиторів, економіст сказав: "Ми обійдемось, але по факту — нам, скоріше за все, їх не дадуть. У цьому випадку нам доведеться суттєво скорочувати різноманітні бюджетні програми — хаотично, скоріше за все. І значно дорожче залучати кошти на ринку. Ми довгий час йшли до того, щоб максимально здешевити боргові ставки, зараз вони будуть зростати".
Він підкреслив, що для того, щоб загалом відмовитися від співпраці з МВФ, потрібно проводити професійну відповідальну бюджетну політику та реформи.

"Поки ані одного, ані іншого уряд і ця влада робити не збирається", - резюмував Кушнірук.