Ціна на газ для українців могла б бути нижчою, — експерт

“Укргазвидобування” мало б продавати видобуті в Україні 14,5 млрд кубометрів газу на біржі, тоді ціна на газ для населення була б в районі 4 тис. грн за тис. кубометрів

Таку позицію висловив Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій, в ефірі програми Energo live з Олександром Морщавкою на телеканалі “Еспресо”.

“У “Нафтогазу” є ресурс, який вони видобувають, — точніше держави. Якщо в умовах ринку, — а цей газ сьогодні постачається населенню; з травня 2021 року цей газ повинен також постачатися і теплокомуненерго. 14,5 млрд кубометрів газу вистачає для цих двох категорій, — то, відповідно, цей газ повинен продаватися на біржі”, — сказав Корольчук.

За його словами, можливість купити цей газ на біржі повинні мати всі постачальники.

“Це не тільки “Нафтогаз України”, це й міжнародні трейдери, які зареєстровані в Україні, це ліцензіати звичайні, і газзбути, всі-всі-всі. І вони повинні на біржі запропонувати найкращу ціну. І, повірте, ця ціна не була б вищою за 4 тис. грн за тис. кубометрів”, — переконаний експерт.

Святослав Павлюк, виконавчий директор асоціації “Енергоефективні міста України” не згоден: “Ми не знаємо, скільки коштує український газ. Тому ми прив’язалися до ціни TTF(Title Transfer Facility, віртуальна торгова точка природного газу, — ред.)”

За його словами, реальна ціна на газ стимулює людей економити.

“У нас загальний об’єм споживання газу з 2014 року, коли він почав коштувати реальних грошей, до 2019-го року, скоротився на 30%. 30% — це означає, що ми вийшли на рівень, коли ми не мусимо імпортувати газ для потреб опалення і населення. Порядка 6 млрд кубометрів газу, які ми зараз не імпортуємо — це купа валюти, котру ми не вивозимо з країни”, — підкреслив Павлюк.

У Нафтогазі оприлюднили умови продажу газу для поставок населенню з 1 серпня. Зокрема, ціна за річними контрактами буде визначатися, виходячи з котирувань міжнародних газових хабів, поточного ринкового спреду, а також умов оплати.