Мораторій на стягнення житла за іпотекою у валюті продовжено до 21 квітня: Зеленський підписав закон

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті»

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Згідно з повідомленням, закон продовжує до 21 квітня 2021 року дію мораторію на стягнення нерухомого майна за іпотекою у валюті та встановлює заборону на його стягнення, якщо воно використовується як місце постійного проживання позичальника або є об'єктом незавершеного будівництва.

"Мораторій продовжено з огляду на ситуацію, у яку потрапили позичальники через знецінення національної валюти з 2008 року, та, як наслідок, неможливість сплачувати кредити в іноземній валюті за поточним валютним курсом", - зазначили у пресслужбі.

Крім того, встановлюється заборона на примусове стягнення іншого майна за іпотекою з осіб, які мають зобов'язання за кредитами в іноземній валюті. Кредитним установам також заборонено передавати іншій особі свої права вимоги до позичальника.

У пресслужбі пояснили, що закон сприятиме захисту майнових прав громадян з огляду на погіршення їхнього фінансового становища через спалах коронавірусної хвороби та запровадження у зв'язку з цим карантину. 

Крім того, зазначається, що закон надасть підтримку громадянам України, які мають невиконані зобов'язання за кредитними у валюті.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb