Цибулько пояснив, як можна було уникнути війни між Азербайджаном та Вірменією

Коли Нікол Пашинян очолив Вірменію, він пропонував кроки примирення з Азербайджаном, але вірменський істеблішмент в особі провідного арцахського клану відкинув його ініціативу. Така ж доля спіткала й пропозицію Баку щодо територіальних поступок Єревана в обмін на гігантські інвестиції

Про це український політолог Володимир Цибулько розповів в етері програми "Міжнародний огляд" з Юрієм Фізером на Еспресо.TV.

"Коли з'явився Пашинян як антитеза арцахському клану, клану Нагірного Карабаху, який останні два десятиліття правив у Вірменії і який завів у цю російську залежність, і коли він спробував диверсифікувати стосунки, то вірменський політикум на пряме питання Нікола Пашиняна: "А може ми почнемо перемовини і відступати?" - став дибки. Доки не дійшло до величезних втрат. Оскільки Вірменія - відносна демократія, то я не схильний вважати, що Вірменія щось приховує. Вірменські військові точно приписували жертви і втрати Азербайджану, але свої втрати вони більш-менш об'єктивно називали", - сказав експерт.

Читайте такожАлієв почав війну з Пашиняном з подачі Путіна, - Піонтковський

Окрім того, як наголосив Цибулько, Азербайджан багато років поспіль пропонував Вірменії "досить цікаві економічні пакети".

"По-перше, це транзитування через територію Вірменії нафти і газу. По-друге, компенсаційний пакет за мирне виведення (військ - ред.). Це солідна сума. Мова йшла спочатку про $3 млрд, потім про $7 млрд. Врахочуючи, що увесь бюджет Вірменії - менше $2 млрд, то це досить солідна сума. Це фактично сума, яка дозволила б модернізувати інфраструктуру Вірменії до сучасного рівня. І, головне, це двосторонні економічні стосунки", - розкрив деталі політолог.

Але офіційний Єреван відмовився і, як наслідок, Вірменія опинилася в тяжкій скруті.

"Це все розплата за одностороннє союзництво (з Росією - ред.), за нерозуміння логіки міжнародних відносин", - наголосив Цибулько.

Дивіться з 16:22

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо