Мін'юст планує створити комісію для перегляду люстраційних списків, - заступник міністра

За словами заступника міністра юстиції Валерії Коломієць, новим законопроєктом про люстрацію передбачається видалення люстраційних списків із публічного доступу

Про це заявила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць у інтерв'ю "Українським Новинам".

Заступник міністра зазначила, що Комісія має складатися з трьох осіб, рекомендованих Кабміном, і трьох представників громадськості, обраних на основі відкритого відбору.

"Адже усім чудово відомо, що деякі внесені в реєстр чиновники потрапили туди через те, що обіймали певні посади, а не через те, що взаємодіяли з владою президента Віктора Януковича і намагалися захопити владу. Європейський суд чітко вказав, і Венеціанська комісія підтвердила, що має бути індивідуальний підхід. Питання не в тому, що людина обіймала посаду, а в тому, чи допомагала вона якимось чином узурпувати владу. Ми у своєму законопроєкті залишаємо фразу, що люстрації мають піддаватись саме ті люди, які допомагали узурпувувати владу Януковичу", – повідомила вона.

Передбачається, що комісія має в індивідуальному порядку розглядати скарги осіб, які хочуть потрапити на певну посаду, але перебувають в люстраційних списках.

"У реєстрі до тисячі осіб – це ті, хто проходили перевірку свого часу, адже хотіли обіймати певні посади. А тепер давайте порахуємо людей, які були звільнені, самі звільнилися чи за іншими причинами не обіймали жодних посад на той момент, і після 2015 року не прагнули цього. З огляду на те, як був прописаний закон, технолог, який займається сільським господарством у Львівській області, може підпадати під люстрацію. Логічно, є дуже багато людей, яких немає в реєстрі виключно тому, що вони розуміють, що не зможуть через закон обіймати ту чи іншу посаду, і не прагнули це зробити. Тому цифру в реєстрі треба множити приблизно на чотири-п'ять", – зазначила Коломієць. 

Міністр додала, що в майбутньому реєстр люстрованих осіб планують вилучити з публічного простору.

Також Коломієць додала, що законопроєктом пропонується встановити максимальний розмір компенсації всім звільненим по люстрації з 2015 року у розмірі не більше 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Вона зауважила, що наразі вони можуть претендувати на суми у 1-2 млн грн.