Президент Киргизстану відмовився затверджувати нового прем'єра

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков відмовився затверджувати новий уряд, який очолює опозиційний політик Садир Жапаров

Про це повідомляє прес-служба президента.

"Президент Киргизької Республіки Сооронбай Жеенбеков повернув до Жогорку Кенеш (парламенту Киргизстану, - ред.) країни постанову про затвердження програми, визначення структури і складу уряду республіки", - сказано в повідомленні.

За словами президента, на засіданні парламенту 10 жовтня був присутній 51 депутат і було 10 доручень від інших депутатів, хоча за законом кворум має складати 61 депутат. Через відсутність кворуму Жеенбеков не став стверджувати постанову і відправив її назад до парламенту.

Нагадаємо, 10 жовтня депутати парламенту Киргизстану затвердили на посаді прем'єра Садира Жапарова, якого раніше звільнили з колонії на вимогу протестувальників.

Жапарова висунули на посаду глави уряду на екстреному засіданні минулого вівторка, 6 жовтня.

Після парламентських виборів в Киргизстані 4 жовтня в Бішкеку спалахнули масові антиурядові протести. 11 з 12 партій, що програли вибори, заявили про масовий підкуп, застосування адміністративного ресурсу і не визнали підсумки голосування. Вони вивели прихильників на мітинг в центр столиці і вимагали скасувати результати парламентських виборів.

У ніч на 6 жовтня демонстранти захопили будівлю, в якій розташовані парламент країни і офіс президента, а також будівлю уряду і мерію столиці. Під час заворушень і зіткнень протестувальників з поліцією постраждали близько 700 осіб, одна людина загинула.

Мітингувальники домоглися звільнення з СІЗО і колоній колишніх високопосадовців, зокрема колишнього президента Алмазбека Атамбаєва.

Зрештою ЦВК Киргизстану визнав підсумки парламентських виборів недійсними.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb