Народні депутати пропонують е-резидентство для айтішників зі ставкою податку на прибуток 5%

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроект з поправками у Бюджетний кодекс щодо механізму електронного резидентства, який передбачає пільгову ставку податку на прибуток у 5%

Про це пише Інтерфакс-Україна.

Згідно з даними на сайті Верховної Ради, законопроєкт 21 жовтня зареєстрували народні депутати фракції "Голос" Ярослав Железняк, Володимир Цабаль, Кіра Рудик та Галина Васильченко, а також депутат від "Слуги Народу" Данило Гетманцев.

"Ідея проста. Якщо ти айтішник з Індії, Китаю, Пакистану, Німеччини або навіть Білорусі, то ти, знаходячись у своїй країні, можеш стати електронним резидентом, тобто електронним платником податків. І для цього ти будеш платити лише один простий податок - 5%, який сплачують наші ФОП з обігу", - цитує видання слова народного депутата Ярослава Железняка.

За його словами, цей механізм може бути цікавий, зокрема, громадянам азійських країн. З іншого боку, це дозволить залучити у бюджет додаткові кошти.

"Ця пропозиція, може, не буде так цікава США або ЄС, але точно буде цікава іншими країнам, особливо Азії, Сходу, у яких не найкраща репутація і більш складне податкове законодавство у порівнянні з українським", - зауважив Железняк.

Згідно з текстом пояснювальної записки до проєкту закону, іноземці та особи без громадянства, які набули статусу електронного резидентства, здійснювати підприємницьку діяльність та сплачувати податки в Україні без залишення країни проживання.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb