Група європарламентарів закликала владу України заповнити "юридичну прогалину" щодо е-декларування

Група депутатів Європейського парламенту оприлюднила заяву, в якій закликає Кабмін та Раду заповнити юридичну прогалину, що виникла внаслідок рішення КСУ щодо антикорупційного законодавства

Про це повідомляє брюссельське видання EU Political Report, передає Радіо Свобода.

У заяві шість євродепутатів закликають відновити повністю дієздатну і всеосяжну інституційну архітектуру боротьби з корупцією, зокрема і в судовій галузі, при цьому повністю зберігши незалежність останньої.

"У цьому контексті ми наголошуємо, що Національне агентство з запобігання корупції, яке зберігає свої повні повноваження, відіграє вирішальну роль, і рішення Конституційного суду не має використовуватися як привід для його послаблення чи обмеження його можливостей", – мовиться в заяві.

Автори нагадують владі, що рішучі дії для запобігання корупції і боротьби з нею є серед життєво важливих передумов підтримки України з боку ЄС, і вони є серед зобов’язань, які Україна взяла на себе в контексті Угоди про асоціацію, Плану дій для візової лібералізації і угоди про позику за умовами програми макрофінансової допомоги.

Читайте також: "Виступаємо фронтом захисту реформ": Єрмак зустрівся з послами країн "Великої сімки"

"Серед іншого, Україна конкретно зобов’язалася запровадити повністю дієву систему перевірки активів і потенційних конфліктів інтересів урядовців і посадовців у тих галузях і на тих посадах, які найбільш вразливі перед корупцією. Тепер ми очікуємо, що Україна виконає ці зобов’язання якнайшвидше", – наголосили європарламентарі.

Серед авторів заяви – четверо відповідальних за моніторинг ситуації в Україні. Це Міхаель Ґалер, який є доповідачем Європарламенту з питань України і ще троє так званих "тіньових доповідачів" із питань України від трьох інших політичних груп – Влодзімеж Цімошевич, Пятрас Ауштрявічус і Віола фон Крамон-Таубадель.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb