Спільна перемога Азербайджану та Туреччини в Карабаху стане на заваді партнерству Франції й Ірану, - аналітик

Різке погіршення взаємин Франції й Туреччини зумовлене розбіжностями їхніх економічних інтересів у Середземномор'ї та на Закавказзі

З такою заявою азербайджанський аналітик і державний діяч Раміс Юнус виступив в етері програми "Студія Захід" з Антоном Борковським на Еспресо.TV.

"Ці відносини стали жорсткішими ще з 2007 року, коли Франція разом з Німеччиною не дозволили Туреччини вступити до Євросоюзу. І відтоді у них стосунки зіштовхувалися в різних регіонах. Останній раз перед подіями в Нагірному Карабаху вони зіткнулися в Середземному морі, коли Франція відправила свої винищувачі на грецький Кіпр, а Туреччина, незважаючи на це, продовжувала дослідження шельфу в Середземному морі", - розповів він.

Що ж стосується карабахского конфлікту, то від його результату безпосередньо залежить подальша співпраця між Парижем і Тегераном.

"Іран сьогодні дуже уважно відстежує ситуацію (в Нагірному Карабасі - ред.), тому що в перспективі прихід Туреччини до цього регіону й ослаблення позицій Росії блокує Іран", - зазначив політолог.

Читайте такожАлієв почав війну з Пашиняном з подачі Путіна, - Піонтковський

Успішні стосунки Ірану з Францією тривають з 1979 року, сказав він.

"Засновник Ісламської Республіки Іран аятолла Хомейні в 79-му році з Парижу, на літаку Air France, прилетів до Тегерана. Він там перебував в еміграції від шаха Муххамеда Реза Пахлеві. Він не в Москві відсиджувався. І тому він відкрив двері Ірану для Франції. Французька нафтова компанія Total й інші бізнес-структури прекрасно працювали усі ці роки", - пояснив аналітик.

Як підкреслив Юнус, зараз Франція і Іран "удвох підтримують Вірменію".

 

 

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо