Через імпорт російських книжок: АМКУ визнав дискредитаційними заклики "Книгарні Є" щодо припинення співпраці з Yakaboo

Антимонопольний комітет України визнав дискредитаційними заклики "Книгарні Є" та "Видавництва Моя книжкова полиця" щодо припинення співпраці з Yakaboo через продаж ввезених з Росії видань

Про це повідомила пресслужба Північного міжобласного територіального відділення АМКУ.

Згідно з повідомленням, "Книгарні Є" та "Видавництву Моя книжкова полиця" АМКУ рекомендував утриматись від вчинення дій, які можуть мати негативний вплив на конкуренцію, що стосуються дискредитації Yakaboo та схилення інших учасників ринку до його бойкоту.

За інформацією пресслужби, АМКУ отримав заяву компанії "Якабу Трейд", яка є найбільшим книжковим інтернет-оператором України. У заяві компанія зазначила, що засновниця та керівниця "Видавництва Моя книжкова полиця" Наталія Моспан на своїй сторінці у Facebook опублікувала допис, у якому написала що Yakaboo є "амбасадором російської культурної експансії в Україні" і ввозить книги з Російської Федерації. Крім того, Моспан повідомила, що припиняє співпрацю з Yakaboo та закликала інших учасників книжкового ринку слідувати її прикладу.

В АМКУ зазначили, що ця публікація стала поштовхом до дій інших учасників книжкового ринку. Зокрема, свою позицію з порушеного Моспан питання, опублікувала "Книгарня Є" у Facebook, в якій, посилаючись на допис Моспан, зазначила, що "відтепер головним каналом промоції російської книги є найбільший інтернет-магазин України", а також закликало українських видавців "відмежуватися та зайняти чітку позицію неспівпраці з каналами просування книжкового "русского мира" в Україну". Свою публікацію "Книгарня Є" видалила у липні 2020 року.

При цьому, в АМКУ пояснили, що згідно із законом України "Про видавничу справу", видавнича продукція, що має походження або виготовлена чи ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, може бути ввезена в Україну та реалізована на її території при наявності відповідного дозволу.

Yakaboo в свою чергу також опублікувало спростування у Facebook, у якому повідомило, що має портфель видань українських видавців, а в асортименті інтернет-магазину представлені видання 71 різними мовами, а також те, що в першу чергу просуває українські книги. Крім того, у Yakaboo зазначили, що всі імпортовані з РФ видання отримали дозвіл Державного комітету телебачення і радіомовлення, що є необхідною умовою для їх продажу в Україні.

Отже, зробили висновок в АМКУ, імпортовані "Якабу Трейд" російські книжкові видання не є забороненими до обігу в Україні.

Крім того, відділення встановило, що обраний "Книгарнею Є" та керівником "Видавництва Моя книжкова полиця" спосіб викледення інформації у Facebook про діяльність "Якабу Трейд" є дискредитаційним та таким, що шкодить діловій репутації.

Таким чином, АМКУ надав "Книгарні Є" та "Видавництву Моя книжкова полиця" обов'язкові до розгляду рекомендації щодо усунення причин порушення і умов, які йому сприяють, зокрема, "утриматись від дій, щодо поширення будь-яких неправдивих, неточних, або неповних відомостей, які мають дискредитуючий характер та можуть завдати шкоди діловій репутації "Якабу Трейд". Також відомство заборонило схиляти до бойкоту "Якабу Трейд" і спонукати інших до відмови від співпраці з компанією.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb