"В блокаді та оточенні опинилися б 20 тис. військових": Пашинян про причину підписання мирної угоди

За словами прем'єрміністра Вірменії Нікола Пашиняна, мирну угоду він підписував, щоб урятувати від блокади та оточення 20-тисячне угрупування військ

Про це прем'єрміністр Вірменії Нікол Пашинян заявив у відеозверненні, передає вірменська служба "Радіо Свобода".

Вірменський лідер заявив, що підписуючи мирну угоду з Росією та Азербайджаном "поставив своє життя під загрозу, але пішов на ризик заради порятунку солдатів".

"Коли створюється ситуація, коли військовослужбовець більше не може впливати на ситуацію, то він не повинен гинути в ім'я батьківщини, а батьківщина повинна йти на жертви в ім'я солдата. З цим розумінням я підписав цей сумнозвісний документ, розуміючи, що ризик особисто моєї загибелі високий, не тільки в політичному, але і фізичному сенсі. Але життя 25 тисяч солдатів була важливіше", - пояснив своє рішення Пашинян.

Він зауважив, що Генштаб доповідав йому про необхідність якнайшвидшого припинення бойових дій, а в Карабасі - про загрозу втрати Степанакерта (азербайджанською - Ханкенді).

"У разі втрати Степанкерта впали б Аскеран і Мартакерт. У цьому випадку в оточенні опинилися б сім оборонних районів, в блокаді - понад 20 тисяч солдатів і офіцерів, яким загрожували б смерть або полон", - поянив прем'єрміністр Вірменії.

Також Пашинян прокоментував взяття Азербайджаном міста Шуша.

"Багато говорять про змови навколо Шуші, хочу сказати, що після падіння Шуші було дві спроби повернути місто, одна повністю провалилася, іншому загону вдалося увійти в Шушу, і всі інформаційні протиріччя були пов'язані з цим, що "бої тривають", під чиїм контролем ... це було пов'язано з цим", - прокоментував він.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо