У Раді зареєстрували законопроєкт щодо посилення вимог до корпоративного управління у банках

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №4367 про внесення змін до закону "Про банки і банківську діяльність"

Про це повідомила пресслужба Національного банку України.

"Основна мета нового закону - вдосконалення корпоративного управління в банках, зокрема посилення відповідальності ради та правління банку, системи внутрішнього контролю та управління ризиками", - йдеться у повідомленні.

За словами голови НБУ Кирила Шевченка, ухвалення закону сприятиме наближенню банківського законодавства України до законодавства Європейського Союзу та запровадженню найкращих світових практик функціонування банків.

"Закон підвищить відповідальність органів управління банків за прийняті рішення, сприятиме прозорості та стабільності діяльності як окремих банків, так і банківської системи вцілому", - цитує пресслужба слова Шевченка.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, ініціаторами законопроєкту виступили народні депутати партії "Слуга Народу" Данило Гетманцев, Вікторія Кінзбурська та Олексій Ковальов.

Законопроєкт упроваджує нову структуру капіталу, яка посилить здатність банку поглинати збитки, а також додаткові вимоги до членів ради та правління банку, у тому числі стосовно їх колективної придатності.

Також планується запровадити сучасні міжнародні наглядові інструменти. Зокрема, право регулятора вимагати зміни персонального складу ради чи правління банку, якщо поточний склад цих органів не здатний забезпечувати ефективне управління та контроль за діяльністю банку. Крім того, регулятор матиме право встановлювати банку індивідуальний розмір економічних нормативів залежно від ризиковості його діяльності.

Проєкт закону уточнює окремі норми банківського законодавства, зокрема щодо консолідованого нагляду за банківськими групами, ліцензування банків, погодження набуття істотної участі в банках та вимог до структур власності банків.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb