Підтриманий фінкомітетом проєкт відтермінування РРО для всіх підприємців, окрім ризикових груп, не вирішить проблеми бізнесу, — Южаніна

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики сьогодні рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроєкт, який нібито відтерміновує РРО (реєстратори розрахункових операцій). Але він розширює ризикову групу настільки, що відтермінування не відбудеться для більшості малих і середніх підприємців

Про це заявила Ніна Южаніна, нардепка від фракції “Європейська солідарність”, член податкового комітету Верховної Ради, в ефірі програми “Великий ефір Василя Зими” на телеканалі Еспресо.

“Цей законопроєкт, який сьогодні проголосований в комітеті, ні в якому разі не можна голосувати в залі. Це вбиває малий і дрібний бізнес так точно, як і діючі вже норми”, — сказала Южаніна.

За її словами, законопроєкт відтерміновує обов’язкові РРО для усіх підприємців, окрім ризикових груп.

“Дуже обмежена кількість підприємців і видів діяльності, які зможуть торгувати без касового апарату, починаючи від першої гривні. Бо значно розширили групу ризикових видів діяльності. І туди потрапляють буквально всі підприємці. Я не знаю, хто б зі мною подискутував, хто не підпадає під ризикові види діяльності, — майже всі”, — пояснила народна депутатка.

Вона уточнила, що законопроєкт не спростить ситуацію для підприємців ІІ, ІІІ, ІV групи.

“Це той законопроєкт, який ще більше заганяє у глухий кут наших підприємців. Тому що коли говорять про те, що відтермінуємо на рік застосування касових апаратів з першої гривні, то норма про те, що після 1 млн залишається діючою. Тобто ми примушуємо людей знаходитись в тіні. Тому що давши їм можливість працювати на спрощеній системі з обсягом реалізації товарів і послуг в 5 млн грн говорять, що ні-ні, касові апарати відразу після 1 млн”, — зазначила представниця профільного комітету.