Вакцина від COVID-19 Pfizer показала 95% ефективності

Під час фінальної стадії випробувань вакцини від COVID-19, розробленої компаніями Pfizer і BioNTech, оцінка її ефективності підвищена до 95%

Про це повідомляє Pfizer.

Експериментальна вакцина від COVID-19 розробки американського фармгіганта Pfizer і німецької біотехнологічної компанії BioNTech показала 95% ефективність, згідно з остаточними результатами клінічних випробувань.

У Pfizer зазначили, що вакцина продемонструвала високу ефективність в усіх групах - незалежно від того, якого віку, статі або раси були щеплені люди. Зокрема, для людей старше 65 років ефективність вакцини, за оцінкою Pfizer, склала 94%.

При цьому літні люди легше переносили щеплення і рідше скаржилися на побічні ефекти. На серйозні проблеми зі здоров'ям скаржилися не всі. Так, у 2% учасників тестів після введення другої дози вакцини виник головний біль, а 3,8% після введення першої або другої дози скаржилися на підвищену втому. 

У найближчі кілька днів Pfizer і BioNTech планують звернутися в Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) за дозволом на використання своєї вакцини "в надзвичайних ситуаціях". Згодом зібрані в ході випробувань дані будуть передані і регуляторам фармацевтичного ринку в інших країнах.

"Наша мета з самого початку полягала в розробці вакцини, яка забезпечила б швидкий і ефективний захист від COVID-19, який би добре переносили люди будь-якого віку. Ми вважаємо, що досягли цього за допомогою нашої вакцини - BNT162b2", - заявив глава BioNTech Угур Шахін.

На початку листопада BioNTech і Pfizer повідомляли, що вакцина, яку вони розробляють, BNT162b2 показала при випробуваннях ефективність більше 90%.

  • Нагадаємо, раніше британська компанія AstraZeneca заявила, що може випустити вакцину від коронавірусу ще до кінця року.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb