Міжнародні організації надто переймаються в Україні проблемами різних меншин, забуваючи про звичайних жителів сіл і містечок, - експосол Канади Ващук

Розпочаті в Україні після Революції Гідності реформи не є до кінця успішними, оскільки іноземні фонди і партнери лишають поза увагою життя і побут простих українців

Таку думку колишній посол Канади в Україні Роман Ващук висловив під час онлайн-лекції під назвою "Вибачайте, якщо щось було не так. Західна підтримка реформ в Україні. 2014-2019", проведеній за сприяння Наукового товариства Шевченка у Канаді. Конспект лекції оприлюднив портал Тексти, передає Еспресо.TV.

"Всі "правильні" західні уряди хочуть рятувати маргіналізованих людей. В Україні справді були кричущі проблеми: війна на Сході, внутрішньо переміщені особи, проблеми ЛГБТ, проблеми жіночого руху, проблеми ромського населення, проблеми людей з інвалідністю. І для них всіх ми мали програми, проєкти, ми працювали і ставили галочки у своїх звітах, що обслуговували всі "наші" маргіналізовані групи. Однак при цьому якось забули про більшість населення Україні. Яке на даний момент менш багатокультурне, ніж ви собі уявляєте. Судячи з опитувань, це приблизно 92% українців, десь 6% росіян, решта - поляки, євреї, роми та інші", - пояснив Ващук.

Читайте і дивіться: Посол Канади в Україні Роман Ващук в програмі "Вечір з Миколою Княжицьким" на "Еспресо"

"Українці - абсолютна більшість України. Жителі сіл, менших містечок і райцентрів, що довго потерпають від економічного занепаду, почувалися забутими у період з 2014 до 2019 року. Вони були серед тих, хто зголосився йти на війну, але вони відчували, що Київ, а тим більше закордон, ними не переймався", - додав дипломат.

Отож, аби усвідомити, як він висловився, "кризу райцентрів", Ващук радить своїм колегам "вириватися із київської бульбашки" і якомога більше спілкуватися зі звичайними людьми в українській провінції.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb