Системних затримок з виплатами Держказначейства немає, - радник голови Рахункової палати

За словами радника голови Рахункової палати Віктора Мазярчука, оплати з Держказначейства йдуть як по захищених, так і по не захищених статтях, а затримки не мають системний характер

Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Станом на 1 листопада на рахунках Держказначейства було понад 15 млрд грн. Понад 14 млрд грн розміщено на рахунках Нацбанку у валюті. На жаль, деякі експерти маніпулюють статистикою. Вони беруть дані, прямо не пов'язані з платежами бюджету, і показують їх як суму несплачених залишків бюджету", - цитує видання слова Мазярчука.

Так, Мазярчук підкреслив, що системних затримок з виплатами по платежах Держказначейства немає.

"Наприклад, компанія провела закупівлі, зобов'язуючись сплатити кошти за поставлений товар. Ці обставини реєструються у Держказначействі. Але сам момент оплати виникає тоді, коли товар, власне, поставлений. А це може бути дуже тривалий час", - пояснив він.

Мазярчук додав, що, якщо подивитися на усі платежі із загального фонду держбюджету за останні два місяці, до 99% усіх оплат були здійснені впродовж п'яти днів, більше 80% - упродовж двох днів. При цьому, за його словами, тенденція листопада дуже схожа на тенденцію жовтня.

"Оплати йдуть не лише по захищених статтях, але й по капітальному будівництву, по закупівлі товарів і послуг. Безумовно, окремі затримки з оплатою можуть бути, але вони не носять системний характер", - наголосив експерт.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb