Комітет Ради підтримав пропозицію Зеленського щодо підтримки бізнесу у разі локдауну

Комітет Верховної Ради підтримав пропозицію президента України Володимира Зеленського щодо впровадження одноразової підтримки у розмірі 8 тис. грн для бізнесу і найманих працівників у разі запровадження локдауну

Про це йдеться у повідомленні Інформаційного управління Апарату Верховної Ради.

Згідно з повідомленням, Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту ветеранів розглянув поданий президентом України проєкт закону про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання у разі запровадження локдауну, який був визначений як невідкладний.

"Народні депутати України-члени Комітету одноголосно прийняли рішення рекомендувати парламенту включити законопроєкт до порядку денного сесії Верховної Ради України, скоротити термін подання альтернативних до нього законопроєктів, а також строки розгляду документу у першому читанні", - йдеться у повідомленні.

Згідно з текстом проєкту закону, він передбачає забезпечення матеріальною допомогою у розмірі 8 тис. грн найманих працівників тих підприємств, діяльність яких буде обмежена через посилення карантину. Бізнеси, які зупиняться через посилення карантину, також отримають одноразові компенсації.

Зазначається, що у разі прийняття проєкту закону, Кабінет міністрів у триденний термін має встановити порядок та строки надання одноразової матеріальної допомоги, а також затвердити перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких будуть здійснені обмежувальні протиепідемічні заходи.

Під час засідання Комітету представники Кабміну повідомили, що така допомога може стосуватися до 2 млн українців і передбачатиме видатки у сумі близько 15 млрд грн з Державного бюджету. Ці кошти передбачені у Фонді боротьби з СOVID-19. Виплати можна буде отримати за допомогою сервісу "Дія" за заявою громадянина.

За словами голови Комітету Галини Третьякової, це вкрай важливий та амбітний проєкт.

"В Україні ще не було такого, щоб держава за два-три тижні компенсувала втрати 1,5-2 мільйонам громадян в електронний спосіб. Ми зможемо не лише розірвати ланцюжок захворюваності за допомогою запровадження локдауну, а й допомогти тим домогосподарствам, хто цього потребує, зустріти гідно Новий Рік", - наводяться у повідомленні слова Третьякової.

Вона також додала, щодо головною метою наступного року стане забезпечення економічного зростання вже здорової нації українців.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb