Якщо Лукашенко не зупиниться, Норвегія відмовиться від білоруських добрив

Білорусь може втратити мільярди доларів. Європейські компанії-партнери не закривають очі на проблеми з демократією у цій країні. Зокрема, проти переслідування робітників й загалом репресій виступила норвезька кампанія YARA - найбільший покупець білоруських калійних добрив

Подробиці із посиланням на Белсат розповідає Еспресо.TV.

"У серпні після виборів Солігорськом їздили мікроавтобуси без номерів й омонівці били усіх, хто потрапляв під руку. Шахтарі застрайкували, керівництво "Білоруськалію" пообіцяло діалог - і репресії стали точковими, проти найактивніших робітників. Зараз спецназ розганяє акції протесту - масові або невеликі, а "червоні" директори звільняють тих, хто користується правом на страйк. Ситуація з правами людини на "Білоруськалії" та в цілому у Білорусі не покращилася", - з такою різкою заявою виступив у суботу, 5 грудня 2020 року, Свейн Торі Холзетер, генеральний директор норвезької компанії Yara - найбільшого в світі закупівельника калійних добрив.

Читайте такожВатажки "тітушок" Лукашенка особисто звітують його прессекретарці Наталії Ейсмонт. АУДІО

У вересні Холзетер особисто приїздив до Солігорська, аби пояснити керівництву "Білоруськалію", що для його компанії дуже важливою є етична поведінка партнерів.

"Якщо норвезька компанія відмовиться від білоруської калійної солі, щоб не мати справ з диктатурою, її приклад можуть узяти за взірець інші європейські компанії. Добрива, нафта і нафтопродукти - це не щось унікальне на світовому ринку", - зазначає експерт Ярослав Романчук.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb