Найближчим часом гривня може різко піти вгору або вниз, але шокового сценарію не очікується, — економіст Боярчук

Наразі в Україні багато валюти внаслідок траншу від ЄС та розміщення євробондів, а разом з тим Мінфін буде платити по зобов’язанням, насичуючи ринок гривнею. Тож гривня може різко укріпитися або знецінитися, але без шокового сценарію

Про це заявив Дмитро Боярчук, виконавчий директор аналітичного центру CASE-Україна, у програмі “Про гроші” з Олександром Морщавкою на телеканалі “Еспресо”.

Він пояснив основні причини укріплення гривні останнім часом.

“Є певний захід нерезидентів, які купують українські облігації внутрішньої позики (ОВДП). Наскільки це серйозна і стабільна тенденція — поки що важко сказати. Очевидно, експортери, які притримували валюту, напевно, вирішили закривати свої позиції”, — сказав Боярчук.

За його словами, є й передумови для знецінення гривні: “Нікуди не ділися зобов’язання по бюджетним видаткам. Мінфін врешті почне видавати гривню на ринок, тобто буде платити по зобов’язанням. І значна частина цієї гривні опиниться на валютному ринку”

“Тож з одного боку, ми отримали достатньо валюти: 600 млн євро від ЄС, $600 млн від розміщення облігацій. З іншого боку — з’явиться додаткова значна гривнева маса. Зараз така ситуація, коли гривня може піти або різко вверх, або різко вниз”, — прогнозує економіст.

Він стверджує, що навіть якби сталася якась шокова ситуація, Національний банк би згладив коливання. “Тобто обвального сценарію у найближчому майбутньому не очікується”, — зазначив він.