В МЗС пропонують створити Державне санкційне бюро

В МЗС виступили за створення координаційного органу, що буде слідкувати за санкційною політикою держави

Відповідну пропозицію висловив спеціальний представник МЗС з питань санкційної політики Олексій Макеєв на круглому столі "Санкційна політика України. Перезавантаження", передає "Укрінформ".

"Я поділяю думку, що нам потрібно створювати спеціальний орган. І я вважаю, що цей координаційний орган, або Державне санкційне бюро, має бути постійно діючим органом, який включатиме в себе експертів, що ходитимуть щодня на роботу. Тому що потрібно постійно вести аналітику, перевіряти тих осіб, яких ми пропонуємо включити до санкційного списку, перевіряти ефективність санкцій", - пояснив Макеєв.

Чиновник МЗС зазначив, що наразі вкрай важливо кодифікувати усю санкційну політику держави і визначити чіткий алгоритм дій, за яким працюватиме новий державний орган. За його словами, необхідно виробити алгоритм, який зробить санкційну політику ефективнішою.

Читайте також: Росія ввела нові санкції проти України: у списку Разумков, Стефанчук та інші нардепи-"слуги"

Спецпредставник міністрества зауважив, що цей алгоритм має чітко визначати послідовність дій органів влади для номінації, перевірки, внесення до санкційних списків фізичних та юридичних осіб, порядок оскарження рішень, проведення моніторингу ефективності санкцій, а також хто відслідковує дотримання санкцій і займається супроводженням їх оскарження з боку юридичних та фізичних осіб.

Читайте також: Пакет санкцій готується, - Резніков про незаконний продаж кримського винзаводу "Масандра"

"Ці алгоритми мають бути дуже чіткими і розумними, правильно визначати, до кого ми застосовуємо санкції, як ми перевіряємо осіб, як ми накладаємо санкції і як ми їх скасовуємо. І ще - ці алгоритми мають бути швидкими. Бо не може такого бути, щоб три місяці ми витрачали на пропозиції одного з органів влади, чекали погодження Кабміну, передачі до РНБО, РНБО шукало можливості для зустрічі наступного разу, чекали підпису Президента, а тоді ще рішення Верховної Ради. Цей алгоритм дуже затягнутий. Він має бути скоординований. Тобто кожен з органів влади, наприклад МЗС, СБУ, мають знати своє місце і напряму з цим Державним санкційним бюро ... взаємодіяти, вносити пропозиції, захищати їх, представляти", - додав Олексій Макеєв.

Водночас чиновник висловився за створення єдиної санкційної бази даних у державі.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо