Євросоюз затвердив третій пакет санкцій щодо Білорусі

Європейський Союз затвердив третій пакет санкцій, спрямованих проти режиму Олександра Лукашенка

Про це йдеться на сайті Європейської Ради.

"У відповідь на жорстокість білоруської влади та на підтримку демократичних прав народу Білорусі, Рада ЄС сьогодні вирішила ухвалити 36 додаткових об’єктів для санкцій. Ці санкції спрямовані проти посадовців високого рівня, які є відповідальними за продовження насильства, репресій, та залякування учасників мирних демонстрацій, серед іншого - лідерів опозиції та журналістів", - йдеться у документі.

Також, санкції стосуються представників великого бізнесу та компаній, які отримують вигоду або підтримують режим Олександра Лукашенка.

Зазначається, що обмежувальні заходи включають заборону на подорожі та заморожування активів. Заборона на подорожі стосується на тих, хто включений до санкційного списку, і забороняє їм в’їзд або транзит через територію ЄС, з одночасним заморожуванням активів або економічних ресурсів цих осіб.

Громадянам ЄС і європейським компаніям заборонено надавати будь-які фонди у розпорядження осіб, що включені до санкційного списку.

У документі йдеться, що усього 88 осіб та 7 установ зараз входять до переліку суб’єктів, проти яких застосовується санкційний режим ЄС у зв’язку із ситуацією у Білорусі.

Так, до переліку офіційних осіб, на яких сьогодні поширені санкції ЄС, входять ключові фігури політичного керівництва та уряду, керівники МВС та внутрішніх військ, керівники парламенту, генеральної прокуратури, декілька суддів, голова білоруської телерадіокомпанії, та декілька помітних економічних акторів.

"Метою цих санкцій є вчинити тиск на політичне керівництво Білорусі, щоб запобігти подальшому насильству та репресіям, (добитися) звільнення всіх політичних в’язнів та інших незаконно затриманих людей, та розпочати справжнє та інклюзивний національний діалог з ширшим суспільством. ЄС готовий підтримати мирний демократичний перехід (влади) з використанням різноманітних інструментів, включаючи широкий план економічної підтримки для демократичної Білорусі", - йдеться у рішенні.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb