Опозиція Вірменії оголосила загальнонаціональний страйк: мітингувальники заблокували адмінбудівлі, ставлять намети

Опозиція Вірменії оголосила загальнонаціональний страйк. У Єревані на площі Республіки стартував мітинг "Руху за порятунок Вітчизни", який вимагає відставки прем'єр-міністра Нікола Пашиняна

Про це повідомляє Радіо Азатутюн.

Вірменська опозиція заявила, що 22 грудня - вирішальний день їх боротьби.

За словами представника партії АРФД Гегама Манукяна, сьогодні до протестів долучилася група адвокатів.

Наїра Зограбян з партії "Процвітаюча Вірменія" заявила, що відсьогодні вони проводитимуть щоденні акції непокори, доки Пашинян не піде у відставку.

Мітингувальники заблокували урядові будівлі та розгортають намети на площі Республіки, повідомляє вірменське агентство news.am.

Учасники антиурядової акції протесту планують заночувати в центрі Єревану, щоб завтра продовжити мітинг. Станом на зараз заблокованими залишаються будівлі уряду, Генеральної прокуратури та Міністерства освіти і науки.

"Погода холодна, але ми сильні, ми разом. Тут вирішується питання про майбутнє нашої країни", - сказав один з мітингувальників, додавши, що вони підуть додому лише після відставки Пашиняна.

З ранку біля будівлі уряду сконцентровані великі сили поліції.

"Рух за порятунок Вітчизни", що складається з 16 опозиційних партій, вважає Пашиняна відповідальним за підсумки конфлікту в Нагірному Карабасі, в якому вірменська сторона зазнала "значних територіальних і людських втрат". Вони також критикують владу за нездатність впоратися з наслідками.

Опозиційні сили заявляють про необхідність зміни Пашиняна на «тимчасового» прем'єра, висуваючи кандидатуру Вазгена Манукяна, який обіймав посади прем'єр-міністра і міністра оборони Вірменії на початку 1990-х. "Рух за порятунок Вітчизни" заявляє, що у разі призначення Манукяна на посаду прем'єр-міністра уряд перехідного періоду діятиме протягом року, після чого відбудуться позачергові вибори до парламенту, в яких Манукян і його партія участі не братимуть.

Натомість прем'єр-міністр Нікол Пашинян вважає цей опозиційний рух "заколотом (колишніх) еліт". За його словами, "реальне протистояння відбувається не між урядом та опозицією, а між позбавленою привілеїв у 2018 році "елітою" і народом".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb