"Щоб отримати компенсації від РФ за військові злочини", - Резніков виступив за ратифікацію Україною Римського статуту

За словами Олексія Резнікова, після ратифікації Верховною Радою Римського статуту Україна зможе звернутись до Міжнародного кримінального суду з приводу виплати компенсацій Росією за військові злочини на Донбасі і в Криму

Про це віцепрем'єр-міністр України Олексій Резніков заявив в інтерв'ю "Суспільному".

Міністр з питань реінтеграції зазначив, що останнє рішення Гаазького суду дозволяє визначити Росію суб'єктом відповідальності за військові злочини в Україні.

Читайте також: В ОГП прогнозують, що розслідування Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів РФ проти України почнеться за рік

"Суд у Гаазі ухвалив рішення про початок офіційного розслідування за позовом України щодо воєнних злочинів і злочинів проти людяності на сході України і в Криму. Попереднє вивчення дозволило гаазьким юристам виявити факти навмисних вбивств, тортур, сексуального насильства, депортації, примусового призову місцевих жителів в армію країни-окупанта і інші злочини, передбачені Римським статутом. Це означає, що є суб'єкт, той, хто несе відповідальність, в тому числі, юридичну у міжнародних інституціях, коли люди будуть звертатися за відшкодуванням - це країна-агресор - Росія. Але доки Україна не ратифікує Римський статут, ми не можемо просто подати заяву", - заявив віцепрем'єр.

Довідка: Римський статут Міжнародного кримінального суду -  міжнародний договір, заснований Міжнародним кримінальним судом. Прийнятий на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року і набрав чинності з 1 липня 2002 року. Держави стають учасниками Міжнародного кримінального суду, а злочини, скоєні їхніми громадянами або на їхній території - підсудними йому, по факту ратифікації Римського статуту.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо