Безпідставне підняття мінімалки призведе до знецінення грошей, — Васильченко

Підвищення мінімальної заробітної плати без відповідних економічних підстав призведе до того, що українці за 6 тис. грн зможуть купити менше, ніж на 5 тис. грн.

Таку позицію висловила Галина Васильченко, нардепка від фракції “Голос”, член фінансового комітету Верховної Ради, в ефірі програми “Великий ефір Василя Зими” на телеканалі Еспресо.

За її словами, бюджет на 2021 рік та закладені у ньому показники “не викликають великого оптимізму”.

“Піднімається мінімальна заробітна плата. Це звичайний економічний показник, як прожитковий мінімум, ВВП чи інші економічні показники. Щоб підняти мінімальнау зарплатню, мають бути відповідні економічні підстави. Держава має заробити ці кошти, а не штучно піднімати. Бо тоді, на жаль, вийде так, що за ті самі 6 тис. грн українці зможуть купити набагато менше, ніж зараз за 5 тис. грн”, — сказала Васильченко.

Вона звернула увагу, що через збільшення мінімальних зарплат зростуть податки для підприємців: “Наприклад, єдиний податок, податок на нерухомість, земельний податок. Тобто всі податки, які прив’язані до цього показника, зростуть. Зрозуміло, що певний ріст надходжень до державного бюджету відбудеться, але за рахунок чого? За рахунок підняття податків у той час, коли відповідних економічних підстав для цього немає”.

Верховна Рада 15 грудня ухвалила у другому читанні і в цілому проєкт закону про державний бюджет України на 2021 рік. Він передбачає зростання мінімальної зарплати з 1 січня 2021 року до 6 тис. грн, а з 1 грудня - 6,5 тис. грн.