Держдеп США звинуватив ФСБ Росії в отруєнні Навального

Державний департамент США поклав відповідальність за отруєння російського опозиціонера Олексія Навального на Федеральну службу безпеки РФ

Про це заявили у Держдепартаменті США у відповідь на запит видання The Hill.

У зовнішньополітичному відомстві США підкреслили, що Вашингтон «повністю впевнений» у висновках Організації по забороні хімічної зброї про те, що токсичні речовини, виявлені в аналізах Олексія Навального, пов’язані з отрутою з групи Новачок.

"США вважають, що співробітники російської Федеральної служби безпеки використовували нервово-паралітичний агент Новачок, щоб отруїти пана Навального. У отруєння пана Навального немає ніякого правдоподібного пояснення, крім участі в ньому і відповідальності за нього російського уряду", — заявив представник Держдепартаменту США.

Держдеп також звинуватив президента РФ Володимира Путіна і його уряд в спробах відвернути увагу «від серйозних питань» в цій справі.

"Звичайно, президент Путін і російський уряд хотіли б, щоб ми повірили в зворотне. Росія висунула безліч, часто суперечливих, теорій змови. Давайте внесемо ясність: конспірологічні теорії такого роду — не більше ніж спосіб відвернути увагу від серйозних питань, поставлених російському уряду, на які йому ще треба буде відповісти", — заявили в Держдепі США.

За результатами спільного розслідування Bellingcat і The Insider, до якого залучили й самого Навального, ключову роль у його отруєнні зіграли співробітники спеціального підрозділу Інституту криміналістики ФСБ РФ.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb