НБУ затвердив порядок безвиїзного нагляду за небанківськими фінустановами

Національний банк України затвердив порядок безвиїзних перевірок небанківських фінансових установ

Про це повідомила пресслужба НБУ.

"Національний банк затвердив порядок здійснення безвиїзного нагляду за учасниками ринку небанківських фінансових послуг. Це дозволить регулятору ефективно та системно здійснювати безвиїзний нагляд, отримувати актуальну інформацію про ринок, запобігати правопорушенням та своєчасно комунікувати з учасниками ринку", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що безвиїзний нагляд буде здійснюватися за небанківськими фінансовими установами, надавачами фінансових послуг, які не є фінустановами, посередниками на ринку фінансових послуг, фізичними особами-надавачами фінансових послуг, постійними представництвами у формі філій іноземних страхових компаній, а також за небанківськими фінансовими групами.

Під час безвиїзного нагляду НБУ здійснюватиме моніторинг діяльності учасників ринку. Зокрема, аналізуватиме звітність, документи, операції та іншу отриману офіційну інформацію.

У пресслужбі зауважили, що безвиїзний нагляд здійснюватиметься на постійній основі. НБУ регулярно оцінюватиме загальний фінансовий стан, результати діяльності та якості корпоративного управління, системи внутрішнього аудиту й управління ризиками, дотримання обов'язкових нормативів та інших вимог. Для обговорення питань, що можуть виникнути під час безвиїзного нагляду, з власниками істотної участі та керівниками учасників ринку можуть бути проведені зустрічі.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb