Демократи вимагають віцепрезидента Пенса відсторонити Трампа від влади та зайняти його місце

7 січня речник Палати представників від "Демпартії" Ненсі Пелосі закликала віцепрезидента Майка Пенса використати 25 поправку до Конституції США та позбавити Дональда Трампа його повноважень

Про це повідомляє PBS.

"Я приєднуюся до лідера демократів у сенаті і закликаю віцепрезидента відсторонити від влади цього президента, негайно скориставшись 25-ю поправкою до конституції", - зазначила політик.

Пелосі попередила, що якщо Пенс відмовиться діяти, то Конгрес, можливо, розгляне питання про оголошення президенту Дональду Трампу імпічменту.

Пелосі назвала Трампа "дуже небезпечною людиною, яка не має залишатися при владі".

"Це дуже терміново. Це надзвичайна ситуація вкрай великого масштабу", - наголосила конгресвумен.

Також вона заявила, що члени Палати представників від "Демпартії" дуже зацікавлені в тому, щоб просунутися вперед з темою імпічменту Трампу. "Мій телефон буквально розривається від слова "імпічмент", - сказала вона, вказавши на те, що "хоча залишилося лише 13 днів, будь-який день може стати шоу жахів для Америки".

Читайте також: В США ще один міністр подав у відставку через штурм Капітолію прихильниками Трампа

При цьому вона також заявила, що в неї немає конкретних планів щодо того, як організувати спробу імпічменту.

Демократи вважають, що 25-та поправка до конституції дає можливість швидко усунути Трампа, не доводячи справу до більш тривалої процедури імпічменту. Четвертий пункт поправки допускає початок процесу відсторонення глави держави, якщо віцепрезидент і більшість вищих урядовців доходять висновку, що президент не здатний виконувати свої функції.

"У випадку подання віцепрезидентом і більшістю вищих урядовців органів виконавчої влади або такого іншого органу, який встановлено Конгресом згідно з законом, тимчасовому голові Сенату і спікеру Палати представників своєї письмової заяви про неспроможність президента виконувати свої посадові повноваження та обов'язки, віцепрезидент негайно наділяється усіма посадовими повноваженнями та обов'язками як чинний президент", - йдеться в документі.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо