Ставки за депозитами майже досягли економічно обґрунтованого мінімуму, - Рожкова

За словами першої заступниці голови Національного банку України Катерини Рожкової, ставки за депозитами на початку 2021 року становили 8-8,5% річних, що майже відповідає економічно обґрунтованому мінімуму

Про це Рожкова написала на своїй сторінці у Facebook.

За словами Рожкової, 2020 рік став першим роком в історії України, коли відсоткові ставки стали однознакові, тобто нижче 10%. 

"У 2021-му цей тренд збережеться. Цього не сталося, якби Національний банк не приборкав інфляцію, що дало змогу знизити облікову ставку до рекордних 6%, а наша монетарна трансмісія не була б справжньою", - зазначила вона.

Рожкова зауважила, що наразі ставки за депозитами складають 8-8,5% річних проти 15-16% річних на початку 2020 року. Таким чином, депозитні ставки майже досягли економічно обґрунтованого мінімуму. 

"Чого не скажеш про кредитні ставки. Так, вони також перебувають на історичному мінімумі. Але є потенціал для зниження навіть за незмінної облікової ставки", - підкреслила Рожкова.

Так, за її словами, якісні позичальники вже можуть отримати короткі кредити під 7-8% річних у гривні та 2-3% в іноземній валюті, а довгі - під 10-11% річних у гривнях та 3-4% в іноземній валюті. При цьому ще рік тому ціна гривневої позики була мінімум 16% річних.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb