В "Укртранснафті" не хочуть, щоб держкомпанію забирали з "Нафтогазу"

Т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко пропонує передати держпакети акцій "Укртранснафти" та "Укрнафти" від НАК "Нафтогаз України" в управління Міністерства енергетики

Цю ідею вже розкритикував один з топ-менеджерів "Нафтогазу" - заступник гендиректора "Укртранснафти" Андрій Пасішник, який опублікував у Facebook фрагмент проекту відповідного документа.

"Нафтогаз" володіє 100% акцій "Укртранснафта" та 50%+1 акцій "Укрнафта". Передачу акцій було запропоновано провести в одному пакеті з передачею в Міненерго акцій "Укренерго" та "Оператор ГТС", якими зараз володіють відповідно Міністерство фінансів і компанія Магістральні газопроводи України.

На думку Андрія Пасішника, проект акту суперечить Політиці власності НАК, затвердженої постановою Кабміну. "Оскільки міністерства не мають повноважень діяти від імені держави як акціонера "Нафтогазу", така пропозиція є незаконною втручанням ", - написав він.

За його словами, згідно з Керівними принципамиОрганізації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) повинне існувати чітке розмежування ролі держави, як власника та регулятора. Повне адміністративне і правове розмежування обов’язків власника і регулювання ринку є засадничою передумовою створення рівних умов для державних компаній і приватних компаній, а також є передумовою уникнення викривленої конкуренції.

"Держава повинна дозволити державній компанії бути повністю автономною в її операційної діяльності, спрямованої на досягнення певних цілей, і утримуватися від втручання в її управління", - підкреслив заступник гендиректора "Укртранснафти" Пасішник.

Андрій Пасішник зазначив, що безоплатна передача пакетів акцій призведе до отримання "Нафтогазом" збитків в сумі 11 724 708 грн, при відсутності джерела покриття таких збитків в проекті фінансового плану компанії на 2021 рік. 

"Зміна основних видів діяльності компанії, реорганізація та/або відчуження її активів в значних обсягах може призвести до порушення зобов'язань підприємств Групи "Нафтогаз" за діючими кредитними договорами і міжнародним публічним інструментів на загальну суму понад 64,5 млрд грн і, як наслідок - дефолту по ним ", - додав він.

"Нафтогаз" протягом 3-4 кварталу 2019 року здійснив випуск на Ірландській фондовій біржі облігацій участі у кредиті (Loan Participation Notes) на загальну суму понад 1 500 млн доларів США зі строком обігу від трьох до семи років. Власниками вказаних облігацій є провідні міжнародні інвестиційні банки та установи, включаючи міжнародні фінансові організації.

"Згідно з взятими на себе зобов’язаннями за вказаними публічними інструментами, НАК "Нафтогаз України" до моменту повного їх погашення має дотримуватись низки запевнень і гарантій та ковенантів щодо фінансового стану та діяльності підприємств Групи "Нафтогаз", зокрема, щодо підтримання задовільного фінансового стану, збереження обсягу власних активів, а також продовження ведення бізнесу у спосіб та в обсягах, що існували на дату Випуску", - запевняє заступник гендиректора "Укртранснафти".

Однак, попри ці зобов'язання перед кредиторами "Нафтогаз" наприкінці листопада 2020 року передав фіктивній фірмі державний газ вартістю майже 2 мільйони гривень, що набагато більше ніж ті 11,724 мільйони грн, які можуть бути збитками від втрати акцій "Укртранснафти".

13 листопада 2020 року дочірнє підприємство "Нафтогазу" ПАТ “Укртрансгаз” затвердило «мирову угоду» з ЗАТ “Укренергозбут” і двома товками - “Фінансовою компанією Фін-інвест” і “Профі Газ”.  Згідно з нею "Укртрансгаз" передав ТОВ "Профі Газ" 305 мільйонів кубометрів державного газу вартістю 2 мільярди гривень. Дещо раніше голова правління "Нафтогаз України" Андрій Коболєв особисто підписав рішення №418 від 2 листопада 2020 р., згідно з яким 305 млн кубометрів газу, передали від "Нафтогазу" до "Укртрансгазу" як позику, саме для подальшого виведення цього ресурсу у власність "Профі Газу".

Журналісти з’ясували, що залучений у схему нинішній вигодонабувач - ТОВ "Профі Газ" - є цілковито фіктивною компанією, в якій статутний капітал становить 2600 грн та за короткий час відбулася низка змін номінальних власників.