Ексклюзив

Мільярди "Нафтогазу" - шахраям: як розділили "газовий пиріг"

Тетяна Шустрова
29 грудня, 2020 вiвторок
18:01

Під носом у голови правління "Нафтогаз України" Андрія Коболєва і навіть за його участі державу обікрали на 305 мільйонів кубометрів газу. Кому продали вкрадений газ? Хто може отримати від цього прибуток? Журналісти "ШУСТРОВА LIVE" продовжують розслідувати одну з найбільших корупційних афер 2020 року

13 листопада 2020 р. суддя Господарського суду міста Києва Сергій Балац затвердив "мирову угоду" між дочірньою компанією НАК "Нафтогаз України" ПАТ "Укртрансгаз" та ЗАТ "Укренергозбут" і двома товками - "Фінансовою компанією Фін-Інвест" і "Профі Газ". За цією угодою "Укртрансгаз" передав фіктивній фірмі ТОВ "Профі Газ" 305 мільйонів кубометрів державного газу, ринкова вартість якого станом на 13 листопада 2020 року становила 1,89 мільярдів гривень із розрахунку 6206 гривень за кубічний метр.

null

Щоб вивести з держвласності газ "оживили" історію 20-річної давнини. Тоді приватна компанія "Укренергозбут" передала "Укртрансгазу", що управляє трубопровідною системою, 418 мільйонів кубометрів газа для транспортування до своїх споживачів. Державна компанія зобов'язань не виконала - 305 мільйонів куб метрів газу зникли. Майже 20 років "Укртрансгаз" відмовлявся повертати борг. 

Поки йшли суперечки в судах, активи "Укренергозбуту" захопили рейдери. І право вимоги палива передали сторонній фірмі ТОВ "Фінансова компанія "Фін-Інвест". Як це сталося йдеться в попередньому розслідуванні "Мільярди "Нафтогазу" передали шахраям: рейдерство та зв'язки з терористичною "ДНР".

"У Господарському суді було замінено сторону у виконавчому провадженні. Одночасно було постановлено тим же числом ухвалу про зміну способу виконання рішення шляхом стягнення коштів з АТ Укртрансгаз, замість газу", - розповідає адвокат акціонерів "Укренергозбуту" Анатолій Рекун.

null


У січні 2020 "Фін-Інвест" домоглася арештів рахунків "Укртрансгазу" та списання з них 226 мільйонів гривень. Відтоді сторони почали готувати так звану "мирову угоду", за якою держава втрачає паливо на 2 мільярди гривень.

Фіктивній фірмі - справжній газ 

Напряму віддати газ "Фін-Інвесту" виявилося неможливим - у травні 2020 угоду про відступлення прав вимоги цій фірмі скасував Північний апеляційний господарський суд. Підставою стала відсутність у компанії ліцензії щодо здійснення діяльності з постачання природного газу.

Тому у схему приводять іншу фірму - "Профі Газ", яка отримала таку ліцензію у квітні 2020-го року - саме під здійснення оборудки.

null


Компанія "Профі Газ" з’явилася немов з повітря. Як нам вдалося з’ясувати під час розслідування "Як "Нафтогаз" збагатив фіктивну фірму на 2 млрд грн і чому всі сліди ведуть до Андрія Коболєва", вона є цілковито фіктивною. Цей вигодонабувач ніколи і ніде раніше не фігурував у взаєминах сторін. Статутний капітал фірми становить 2600 грн. За короткий період там змінилося кілька номінальних власників і директорів.

Зате згідно даних держреєстру, керівником "Фін-Інвесту" є такий собі Руслан Балабан, який до листопада 2018-го року був директором іншої компанії - "Максі капітал груп", - після чого на цій посаді його змінив Євгеній Джангірян - син віце-президента федерації регбі України Георгія Джангіряна. В свою чергу, Євгеній Джангірян став одним з директорів у довгій вервечці номінальних власників і керівників "Профі Газ".

До того ж "Фін-інвест" і "Профі Газ" зареєстровані за однією адресою - Київ, Проспект Перемоги 49/2. Це територія колишнього заводу "Більшовик".

Похапцем змінюючи своїх бенефіціарів, керівників та місце реєстрації, фіктивна ТОВ "Профі газ" одразу отримала ресурс на астрономічну суму від держави, щойно було ухвалено мирову угоду.

Автори сайтів "Економічна правда" та "Олігарх", які слідкують за розвитком подій довкола цієї оборудки, зазначають, що "мирова угода" на користь приватних компаній, не могла відбутися без участі посередника - відомого столичного бізнесмена Ігоря Воронова.

null

На його можливу причетність і справді вказують декотрі факти. "Профі Газ" кілька разів змінював власників. І, врешті, на момент виконання угоди і отримання газу офіційним бенефіціаром фірми "Профі Газ" став Олександр Ємельянов. Він також виявився власником ТОВ "Будсвітгрупа".

Ця фірма має київський номер телефону 206-84-16. Ним раніше користувався саме Ігор Олексійович Воронов у статусі фізичної особи-підприємця. Також саме цей номер телефону залишила в реєстрі ТОВ "Газенергія", що входить до групи "Смарт-Холдинг" Вадима Новинського. З 2006 по 2011роки директором цієї фірми був Воронов Євгеній Олексійович, брат Ігоря Воронова. 

Ми спробували поговорити з Ігорем Вороновим. Зателефонували. Він відповів. Як тільки почув, що телефонують журналісти: "Подзвоніть моєму прес-секретарю". Ми надіслали запити до компаній бізнесмена, чекаємо на відповідь.

Як пише "Чесно", брати Ігор і Євгеній Воронови також були причетні до захоплення землі в буферній зоні Софії Київської, яка є охоронною зоною об’єкта культурної спадщини, за адресою м.Київ, вулиця Стрітенська, 10/1. Фірма "Євроофісбуд", яка заволоділа цією ділянкою, була записана на брата Воронова - Євгена.

За легалізацією захоплення землі, схоже, стоїть той самий суддя Господарського суду Києва Сергій Балац, котрий і схвалив мирову угоду щодо вкраденого в держави газу. У висновку Громадської ради доброчесності, котра в 2017-у році досліджувала відповідність Балаца критеріям професійної етики, вказано, що саме Балац спільно з іншими суддями дозволив  це землевідведення  поблизу Софійського собору у Києві.

Висновок щодо судді Балаца містить дані щодо ухвалення сумнівних судових рішень, невідповідності способу життя задекларованим доходам, а відтак, нічого спільного з критеріями доброчесності та професійної етики. Тож і оцінювання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Балац провалив.
 
Цікавим є й те, з яких ресурсів "Укртрансгаз" віддав державний газ цій фіктивній фірмі. Адже такими обсягами компанія не володіла.

У схемі використали державний газ, який належить "Нафтогазу України". Для цього голова правління НАКу Андрій Коболєв особисто підписав рішення №418 від 2-го листопада 2020 року, згідно з яким 305 кубометрів газу передали від "Нафтогазу" до "Укртрансгазу" як позику, саме для подальшого виведення його у власність "Профі Газу".

Той факт, що газ передають фіктивній фірмі, керівників "Нафтогазу" не збентежив. Швидкість виконання договору між держкомпанією та фіктивною фірмою вражає.

Кому продали газ

Відповідно до рішення судді Господарського суду Сергія Балаца від 13 листопада, "мирова угода" мала реалізуватися за 25 днів: "Фін-інвест" трьома траншами повертає "Укртрансгазу" майже 226 мільйонів гривень, одночасно "Укртрансгаз" передає компанії "Профі газ" 305 мільйонів кубів газу.

"Такі операції, які провадяться повз рахунки "Укренергозбуту", на нашу думку, мають ознаки відмивання коштів", - каже адвокат акціонерів "Укренергозбуту" Анатолій Рекун.

А далі - розпочалась термінова реалізація вочевидь вкраденого газу. За нашою інформацією, в період з 27 листопада по 10 грудня фірма "Профі газ" продала паливо семи компаніям.

null

Насправді, фірм, яким відвантажили газ - ще  більше. Найімовірніше, його встигли перепродати вже кілька разів. Покупці розкидані по всій Україні: Черкаси, Одеса, Херсон, Дніпро, Київ.

Ми вирішили їх розшукати.

ТОВ "Євро-Енергогаз" на своєму сайті запевняє, що "здійснює діяльність відповідно до законодавства України та послуговується принципами відкритої ринкової конкуренції".  За нашими даними, "Євро-Енергогаз" купив у "Профігазу", майже 62 мільйони кубометрів палива і заплатив за них трохи більше 350 мільйонів гривень. По 5 700 гривень за тисячу кубометрів.

На сайті компанії вказані ціни, за якими вони продають свій газ. Вони вищі ціни купівлі вкраденого газу на тисячу гривень – 6 700 гривень за тисячу кубометрів.

ТОВ "Мідстрім юкрейн" знаходиться у будинку на Печерських пагорбах. Дві невеличкі кімнати у цокольному приміщенні орендуються за 300 гривень на місяць, розповідає працівник офісу. От і весь офіс компанії, котра заплатила понад 316  мільйонів гривень за 55 мільйонів кубів газу, незаконно виведеного з державних сховищ. Віртуальний офіс обслуговує ще три десятки фірм. Хто і коли його відвідує, працівник не знає: "Бувають тут. Пошта приходить до них".

ТОВ "М-торг Енерджі", яке заплатило за 50 мільйонів кубів газу 283 мільйони гривень, мало знаходитись в районі Деміївського ринку. Але власник офісу розповів, що тут ця фірма лише заради юридичної адреси.

Наступний пункт: ТОВ "Інкоргаз", зареєстроване навпроти Києво-Печерської Лаври. Ця фірма придбала майже 17 мільйонів кубометрів за 92 мільйони гривень. Охоронці офісу вперше чують про таку компанію.

З-поміж невідомих фірм, що придбали вкрадене "Профі газом" паливо, виявилися і знані компанії. Так, приватне підприємство "Окко контракт", котре входить до концерну "Галнафтогаз", придбало у фіктивної товки 9,5 мільйонів кубів газу за майже 54 мільйони гривень. Втім, телефон київського представництва компанії мовчить, а сусіди по офісу давно тут нікого не бачили.

Найцікавішою у цьому списку є ТОВ "Ресурс-Сервіс КМ". Воно не має ліцензії на перевезення чи реалізацію газу, а основним видом діяльності фірми є постачання готових страв. При цьому компанія примудрилася придбати у фіктивної фірми майже 72 мільйони кубометрів газу за 354,5 млн гривень.

"Ресурс-Сервіс КМ" регулярно виграє багатомільйонні тендери на закупівлю продуктів харчування для Збройних сил України. А ще - була фігурантом багатьох проваджень, зокрема підозрювалась у відмиванні грошей та розкраданні 300 млн гривень при наданні послуг харчування для дітей-чорнобильців.


Директор фірми, Ганжа Олександр Віталійович зареєстрований в анексовоному Криму, а кінцевий бенефіціар – Сапожнік Лілія Миколаївна - в окупованому Донецьку. Та місцем реєстрації компанії чомусь обрали Мінський масив у Києві. Ми навідалися за адресою фірми, втім нікого не місці немає.

null
В цілому, вкрадений у держави газ було відвантажено 19-ти компаніям. Декотрі з них належать до великих промислових груп. Покупцями виявились фірми, пов’язані з Рінатом Ахметовим, Дмитром Фірташем, Лакшмі Мітталом, Сергієм Тігіпком та Віталієм Антоновим. Навіть реалізували газ українському представництву світового трейдера - компанії "Трафігура". 

А ще шахраї продали газ фірмі "Центренерджи" Романа Сторожева - колишнього голови Держгеонадр часів Януковича. Та кільком компаніям, керівники і засновники котрих сидять в анексованому Криму або на окупованій Донеччині.

Цікаво, що більшість із цих фірм беруть активну участь у державних закупівлях. Тобто тепер вкрадений газ, швидше за все, державі назад і продадуть. Тільки от заплатить за нього держава, щонайменше, двічі. І все це - за згоди голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

Понад місяць ми розслідуємо цю аферу, учасники котрої активно замітають сліди і вже навіть встигли позбутися вкраденого. Втім від правоохоронців за цей час - ані пари з вуст.

16 грудня наша редакція надіслала звернення до Директора НАБУ Артема Ситника та голови СБУ Івана Баканова. Адже викрита нами схема не лише завдає державі збитків на 2 мільярди гривень, але й могла здійснюватись за співучасті голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва шляхом його зловживання службовим становищем. В оборудці є ознаки злочинів за п’ятьма статтями Кримінального кодексу. Однак, за 10 днів ані НАБУ, ані СБУ на наше звернення не відреагували.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
Більше новин