77 випадків насильства: у 2020 році в Україні зросла кількість нападів на журналістів, - НСЖУ

Минулого року в Україні у рамках "Індексу фізичної безпеки журналістів" зафіксовано 77 випадків застосування сили до 101 працівника медіа

Про це повідомляє Національна спілка журналістів України.

У НСЖУ пояснили, що загальна кількість постраждалих працівників медіа більша за кількість випадків насильства, оскільки траплялися напади на цілі групи журналістів.

"Антирейтинг проявів фізичної агресії до журналістів у 2020 році традиційно очолив київський регіон. У столиці та області - 26 випадків застосування сили до працівників ЗМІ. На другому місці - Одеська область (9 випадків), у Львівській і Харківській - по 6, у Дніпропетровській і Херсонській - по 5", - зазначили в НСЖУ.

Раніше, у 2019 році, НСЖУ зафіксувала 75 нападів на журналістів, під час яких постраждали 86 медійників.

У числі випадків фізичної агресії проти журналістів у 2020 році 36 нападів було скоєно на жінок (у 2019 році - 34).

Крім того, у НСЖУ зазначили, що новою небезпекою для журналістів стало висвітлення дотримання в Україні карантинних обмежень - минулого року зафіксовано 14 випадків, коли порушники карантину нападали на представників ЗМІ.

Представники поліції або інших правоохоронних структур в 2020 році застосовували силу проти медійників 6 разів, посадовці, депутати й чиновники - 4 рази, один випадок включав застосування зброї.

У НСЖУ наголосили, що роботу журналістів робить небезпечною системна безкарність за злочини проти них і атмосфера ворожнечі, яку нагнітають публічні особи.

"Нині в суспільстві немає розуміння суті професії й важливості місії, яку виконують журналісти. Цькування, свідоме залякування, грубе перешкоджання професійній діяльності для декого - своєрідна норма. І це робить професію журналіста небезпечною. Професія журналіста є дуже важливою для суспільства. Представники ЗМІ наражають себе на небезпеку, працюють без вихідних. Висвітлюють найгостріші моменти, ризикують здоров’ям і життям під час пандемії чи збройних конфліктів. Держава має гарантувати захист права на безпечну роботу й викорінення системної безкарності за злочини проти журналістів", - наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

"Індекс фізичної безпеки журналістів" - щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії до журналістів в Україні, який укладають спільно НСЖУ, ГО "Інформаційна безпека", ГО "Платформа прав людини", Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.