"Цього могло не статися": Хомчак заявив, що загиблі на фронті бійці ООС Журавель і Красногрудь порушили заборону виходити у "сіру зону"

Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак розповів про обставини загибелі українських військових під Зайцевим у липні 2020 року

Про це він розповів у інтерв'ю Обозревателю.

"Почну з того, що всього цього взагалі могло не статися. Була заборона на те, щоб ходити в "сіру зону". Взагалі виходити за свої позиції й лізти туди, де за шість із половиною років усе нашпиговано мінами, де все прострілюється", - сказав головнокомандувач ЗСУ.

Читайте також: Загибель українських розвідників на Донбасі. Побратими розповіли власну версію подій

Хомчак зазначив, що цю заборону порушили Красногрудь, Журавель і ще два матроси, які стояли на спостережному посту. 

"Ініціаторами були Краснорудь і Журавель. Вони були класними військовими, пройшли війну, все вміли і знали. І ось вони пішли імовірно в розвідку, хоча їм ніхто не давав ніяких розпоряджень. Вони порушили всі накази, які були", - додав він.

Хомчак розповів, що їхній командир не знав про похід бійців у "сіру зону".

"Після того як підірвався Красногрудь, Журавель сказав матросам, що треба йти, допомогти вже нічим не зможуть. Троє повертаються на свою позицію, доповідають командиру батальйону про подію. Відправляють безпілотник, а потім із командиром вирішують йти забирати тіло Красногрудя", - заявив головнокомандувач ЗСУ.

Група повернулась після того, як росіяни зірвали домовленості і підстрелили Журавля.

"Їм ставлять запитання – де Журавель? Вони відповідають, що він – 200-й, а повернулися, щоб всю групу не підставити під удар. Чому лейтенант, який був командиром другої групи (вони йшли ще разом з Журавлем), ухвалив рішення залишити там воїна? Я не знаю. У межах кримінального провадження зараз йде розслідування", - додав Хомчак.

За його словами, командир побачив з безпілотника, що розвідник живий, надає собі медичну допомогу після поранення та формує нову групу, щоб евакуювати Журавля.

"Ця група розминулася на якихось метрів 50 із місцем, де Журавель потрапив раніше в зону видимості, де ми його втратили й де підірвався бойовий медик Микола Ільїн ("Естонець"). Де отримав поранення лейтенант – командир групи. Два бійці, які їх прикривали, встигли відійти", - заявив  Хомчак.

Він додав, що внаслідок операції щодо Журавля один військовослужбовець загинув, другий був поранений.,

"Рішення ухвалював командир батальйону, який вже втратив Красногрудя, Журавля та Іліна "Естонця". І він повинен був в нікуди відправляти чергову групу? Його можна зрозуміти?", - підсумував Хомчак.

  • Нагадаємо, російсько-окупаційні війська обстріляли з засідки трьох військовослужбовців, які мали здійснити евакуацію тіла військового, що загинув 13 липня, підірвавшись на невідомому вибуховому пристрої поблизу Зайцевого
  • 17 липня в штабі ООС заявили, що російські окупаційні війська не дають проводити розшук пораненого українського військового після засідки та вбивства українського медика.
  • Того ж дня невідоме тіло передали на контрольовану Україною територію.
  • У Лимані на Донеччині поховали морського піхотинця лейтенанта Дмитра Красногрудя (позивний "Мир")
  • Результати експертизи ДНК підтвердили, що окупанти передали на підконтрольну територію тіло загиблого під Зайцевим медика-сержанта Миколи Іліна.
  • 22 липня в Києві попрощались з військовим медиком Миколою Ільїним, вбитим російськими окупантами під Зайцевим.
  • У пресцентрі ООС підтвердили, що загиблий від поранення, який переховувався у "сірій зоні" після засідки росіян, сержант Сергій Журавель.
  • У штабі ООС розповіли деталі про загиблого медика та смерть пораненого військового, якого не змогли евакуювати з поля бою біля Зайцевого.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb