Відсьогодні за відмову обслуговувати українською штрафуватимуть на 5-6 тис. грн

Від 16 січня 2021 року набуває чинності стаття 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної"

Ця правова норма встановлює, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Тому інформація про товари та послуги на території України має надаватися у першу чергу українською, нагадує Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

Як зазначено у законі, підприємства, установи та організації усіх форм власності та підприємці мають обслуговувати українською мовою. Також виробники та виконавці і продавці зобов'язані, відповідно до закону, надавати споживачам інформацію про свої товари, роботи чи послуги державною мовою. Українською має подаватися інформація на цінниках, в інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Суб’єкти електронної комерції, зареєстровані в Україні, відтепер теж зобов’язуються забезпечити надання усієї інформації, визначеної законом, зокрема і щодо предмету електронного договору, державною мовою.

Читайте такожУкраїнізація або смерть. Чому манікюрниці і офіціанти мають заговорити українською

Водночас інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися іншими мовами. Також може здійснюватися обслуговування клієнта не державною мовою, якщо на цьому наполягає клієнт і знайдено прийнятну для обох сторін мову комунікації.

У випадку порушень таких законодавчих норм, громадяни зможуть спрямовувати скарги на ім'я мовного омбудсмена.

Якщо скарга вмотивована, то закладу оголосять попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів. У разі повторного порушення протягом року на заклад чекає штраф від 5100 до 6800 гривень.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb