Вилучений у Нафтогаза газ намагаються продати назад державі

Фірми, що купили газ, переданий Укртрансгазом приватній фіктивній фірмі, намагаються продати його назад Укртрансгазу

Про це йдеться в розслідуванні "Мільярди Нафтогазу шахраям: який зв'язок з бізнесменом Ігорем Вороновим"  журналістів програми "ШУСТРОВА LIVE".

Фірма з ознаками фіктивності "Профі газ" отримала безкоштовно від НАК "Нафтогаз Україна" 305 мільйонів кубометрів газу. Передачу газу приватній фірмі оформили 13 листопада 2020 через укладання "мирової угоди" між дочірньою компанією "Нафтогаза" ПАТ "Укртрансгаз" та трьома приватними фірмами.

На шостий день після затвердження "мирової угоди", а саме 19 листопада 2020 року, Укртрансгаз розпочав  передавати фіктивній фірмі ТОВ "Профі Газ" 305 мільйонів кубометрів державного газу вартістю 2 мільярди гривень. 

З кінця листопада по середину грудня 2020 року "Профі Газ", суттєво занизивши вартість, розпродує паливо і відвантажує його іншим компаніям.

В цілому, вкрадений у держави газ було продано 19-ти компаніям. Декотрі з них належать до великих промислових груп. Покупцями виявились фірми, пов’язані з Рінатом Ахметовим, Дмитром Фірташем, Лакшмі Мітталом, Сергієм Тігіпком та Віталієм Антоновим. Навіть реалізували газ українському представництву світового трейдера - компанії Trafigura Ukraine. 

А ще шахраї продали газ фірмі "Центренерджи" Романа Сторожева - колишнього голови Держгеонадр часів Януковича. Та кільком компаніям, керівники і засновники котрих сидять в анексованому Криму або на окупованій Донеччині.

Цікаво, що більшість фірм, які придбали вкрадений газ, беруть активну участь у державних закупівлях. І вже навіть почали пропонувати газ назад державі за більшою вартістю.

17 грудня Укртрансгаз оголосив шість аукціонів на закупівлю 122 мільйонів кубометрів природного газу для забезпечення роботи газосховищ у 2021 році та одну процедуру закупівлі для забезпечення потреб структурних підрозділів в обсязі майже 4 мільйонів кубів.

Аукціони вже розпочалися на майданчику Рrozorro. З-поміж їхніх учасників  є компанії, яким місяць тому був проданий вилучений у Нафтогазу газ. 

Це, зокрема, приватне підприємство "ОККО Контракт", яке готове продати паливо по 5 гривень 82 копійки за куб. При цьому "Профі Газ" реалізували газ цій компанії по 5 гривень 60 копійок. 20 копійок різниці на такому обсязі - це близько 2 мільйонів гривень чистого прибутку.

Вирішила продати назад Укртрансгазу державне паливо і ТОВ Trafigura Ukraine. Цінова пропозиція по аукціону поки що не розкрита

Раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв ухвалив рішення №418 від 2 листопада 2020 р., згідно з яким 305 кубометрів газу передали від Нафтогазу до Укртрансгазу як позику, саме для подальшого виведення цього ресурсу у власність "Профі Газу".