План видатків бюджету-2020 недовиконаний на 5%: найбільше "зекономили" МОЗ і Мінсоцполітики

Невиконання плану видатків державного бюджету на 2020 рік склало 5% або 67,3 млрд грн

Про це повідомила пресслужба Рахункової палати.

За словами голови Рахункової палати Валерія Пацкана, недоліки планування низки бюджетних програм та неефективні управлінські рішення при використанні бюджетних коштів призвели до невиконання плану видатків на 5% - до 67,3 млрд грн.

Так, не досягли планових показників видатки за бюджетними програмами Міністерства охорони здоров'я. Відставання від плану склало 10,5 млрд грн, або 7,7%. З цих коштів 2,7 млрд грн передбачалося на відшкодування витрат на медичне обслуговування населення внаслідок оплати фактично наданих послуг; 2,4 млрд грн - на підготовку та підвищення кваліфікації кадрів у сфері охорони здоров'я; 2,1 млрд грн - на закупівлю засобів індивідуального захисту, тестів, обладнання та доплати працівникам лабораторій МОЗ (кошти COVID-фонду); 1 млрд грн - на закупівлю медикаментів і лікарських засобів через довготривалі процедури закупівель.

Менші запланованих виявилися видатки Міністерства соціальної політики, де відставання від плану за бюджетними програмами склало 5,8 млрд грн. З цих коштів 4,7 млрд грн передбачалося на надання Пенсійним фондом одноразової допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходу у разі повної заборони сфери їх діяльності через посилення карантину; 171 млн грн - на фінансову допомогу Фонду соцстрахування для виплат медпрацівникам та членам їхніх сімей.

Крім того, невиконаний план видатків Державним агентством автомобільних доріг України (Укравтодором) - на 4 млрд грн, Мінекономіки - на 3,8 млрд грн, МОН - на 3,7 млрд грн, МВС - на 2,9 млрд грн, Міноборони - на 1,6 млрд грн.

За усталеною практикою деякі видатки "освоюються" наприкінці року. Упродовж року окремі видатки були менші запланованих, а у грудні - вдвічі більші ніж середньомісячні. А це збільшує ризики неефективного використання коштів", - наголосив Пацкан.

Так, за деяким бюджетними програмами 100% запланованих на січень-грудень видатків загального фонду проведено у грудні. Зокрема, 728 млн грн - на розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізацію і оновлення матеріально-технічної бази медзакладів; 468 млн грн - на забезпечення захисту прав та інтересів України під час врегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України, а також забезпечення представництва України в Європейському суді з прав людини; 31 млн грн - на утилізацію твердого ракетного палива; 30 млн грн - на будівництво об'єктів у сфері культури.

У пресслужбі зауважили, що через невиконання плану видатків дефіцит держбюджету на 83,4 млрд грн (27,8%) менше плану і становив 217 млрд грн, що є в межах встановленого законом граничного обсягу - 298 млрд грн.

"Однак у порівнянні з 2019 роком дефіцит державного бюджету зріс у 2,7 рази і став найбільшим за останні десять років", - зазначив голова Рахункової палати.

Пацкан також зауважив, що доходи державного бюджету у 2020 році становили 1 трлн 76 млрд грн, що на 9 млрд грн більше плану.

Перевиконано план надходжень ПДВ із вироблених в України товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування, — на 40,4 млрд грн (47%); акцизного податку — на 9,8 млрд грн (7,6%); податку та збору на доходи фізичних осіб — на 6 млрд грн (5,4%). Менше плану надійшло ПДВ із ввезених на митну територію України товарів — майже на 30 млрд грн (9,8%); плати за ліцензії на здійснення діяльності у сфері організації і проведення азартних ігор — 4,4 млрд грн (100%); надходжень від оренди за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном — на 2,8 млрд грн(68%); податку на прибуток підприємств — на 1,8 млрд грн (1,6%).

Голова Рахункової палати зауважив, що внаслідок недоотримання державних запозичень на 46,5 млрд грн (6,8%), не виконано і план надходжень для фінансування держбюджету на 44,8 млрд грн (6,5%).

Від державних запозичень надійшло майже 639 млрд грн (37% фінансового ресурсу держбюджету). Цей обсяг майже на 66% перевищив витрати на погашення держборгу, що призвело до його збільшення. При цьому у грудні отримано 27% загального обсягу надходжень від державних запозичень.

Від розміщення облігацій внутрішніх державних позик на внутрішньому ринку отримано 389 млрд грн, що менше плану на 22 млрд грн (5,4%).

Надходження від державних зовнішніх запозичень становили 249,5 млрд грн, що на 24,5 млрд грн, або 8,9% менше плану.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb