Путін заборонить порівнювати СРСР та нацистську Німеччину

Президент Росії Володимир Путін запропонував Держдумі підготувати до весняної сесії законопроєкт, який забороняє публічно ототожнювати ролі СРСР і нацистської Німеччини у Другій світовій війні

Про це повідомляє ВВС.

"Рекомендувати Державній думі РФ за участю Російського організаційного комітету "Перемога" підготувати до розгляду у період весняної сесії 2021 року проєкт федерального закону ... змін, спрямованих на встановлення заборони публічного ототожнення ролі СРСР і фашистської Німеччини у Другій світовій війні (1939-1945 рр .)", - йдеться у переліку доручень, опублікованому на сайті Кремля за підсумками засідання президентської ради з культури і мистецтва.

Засідання ради відбулося 27 жовтня 2020 року. На ньому очільниця думського комітету з культури Олена Ямпільська заявила, що в Росії публікують і є популярними серед молоді книги, в яких порівнюють дії солдатів Червоної армії і нацистської Німеччини, і запропонувала це заборонити.

"Мені здається, у нас є моральне право посилювати закон, коли йдеться про паплюження нашої історичної пам'яті", - заявила Ямпільська.

Путін з позицією Ямпільської погодився. "Потрібно акуратно, звичайно, але зробити. Але якщо в деяких країнах за заперечення геноциду вірмен передбачено кримінальне покарання, нам сам Бог велів, напевно, включати відповідні механізми для захисту зовсім нещодавнього минулого", - сказав тоді він.

Путін неодноразово заявляв про спроби "переписати історію" і "спотворити правду" про "Велику Вітчизняну війну" (так у радянській і російській історіографії іменується німецько-радянське протистояння у Другій світовій війні, що охоплює події на німецько радянському фронті у 1941-45рр - ред).

У вересні він провів відкритий урок для школярів, на якому заявив, що людей, які "погоджуються з ініціаторами переписування історії" можна називати "сучасними колабораціоністами".

У червні минулого року Путін опублікував в журналі National Interest статтю про Другу світову війну. Відповідальність за початок війни він поклав на провідні світові держави велику Британію та Францію, а також на Польщу, яка стала першою жертвою спільною німецько-радянської агресії.

У цій статті Путін, зокрема, нагадував про резолюцію Європарламенту, яка, за його словами, "прямо звинувачує СРСР разом з нацистською Німеччиною в розв'язанні Другої світової війни", і сперечався з думкою про те, що до початку Другої світової війни призвів дводенний візит в Москву міністра закордонних справ нацистів Ріббентропа.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb