У Міносвіти відреагували на судову заборону в підручниках з історії про Майдан від Портнова

У Міністерстві освіти і науки наразі вивчають рішення Окружного адміністративного суду Києва

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

У Міністерстві освіти і науки у відповідь на запит журналістів зазначили, що наразі вивчають рішення Окружного адміністративного суду Києва, яким відомство зобов'язали переглянути підручники з історії для 5 та 11 класів на підставі скарги Андрія Портнова, який був заступником голови адміністрації за президентства Віктора Януковича.

Нагадаємо, претензії Портнова стосуються розділу про Революцію гідності. Нагадаємо, в п'ятому класі діти проходять скорочено весь курс історії України, а в наприкінці одинадцятого - відповідну тему в новітній сторії України.

Автор одного з підручників з історії для 5-го класу Ігор Щупак в коментарі журналістам заявив, що саме в підручнику його авторства не названі конкретні винні у розстрілах через те, що їх ще не визначив суд.

Натомість він вжив терміни "злочинці" та "дії влади", описуючи придушення громадянського протесту, викрадення та вбивства активістів.

Він зауважив, що викладене відповідає рішенням Європейського суду з прав людини, які були ухвалені 21 січня 2021 року.

Водночас, президент Асоціації адвокатів України Зоя Ярош коментуючи рішення ОАСК зазначила, що предметом розгляду було питання дотримання міністерством порядку розгляду звернення позивача, а також виконання покладених на МОН законами України "Про освіту" та "Про звернення громадян" обов'язків щодо перевірки дотримання вимог академічної доброчесності.

"Рішенням ОАСК не встановлено обов'язку МОН щодо скасування нормативних документів чи виправлення підручників, лише обов'язок щодо повернення до розгляду звернення та перевірки наведених у зверненні обставин. Тобто, при такому повторному розгляді, МОН може прийти до висновку, що тексти підручників відповідають формуванню державної політики к сфері загальної і середньої освіти", – написала Ярош.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо