Княжицький: Референдум в Україні, на жаль, дуже часто використовувався спекулятивно

До теми народовладдя ухвалений Радою закон про референдум не має жодного стосунку

Про це народний депутат від фракції “Європейська солідарність” Микола Княжицький розповів в етері програми “Говорить Великий Львів” на Еспресо.TV.

Княжицький пояснив, чому фракція “ЄС” не голосувала за закон про так зване народовладдя.

“По-перше, ми ж серйозна політична сила. Нещодавно ми вже пережили одне фейкове опитування.Мабуть, вже всі забули, коли ми виходили з дільниць під час місцевих виборів, на таких білих папірчиках. Знаєте, все це до серйозної політики не має жодного відношення. Так само як і цей закон”, - сказав нардеп.

Він нагадав, що референдум в Україні, на жаль, дуже часто використовувався спекулятивно. 

“Був єдиний випадок, коли референдум був використаний во благо держави – це 1 грудня 1991 року. Між іншим, нагадаю, що перед цим менше, ніж за рік, десь за рік, громадяни України проголосували на березневому референдумі й підтримали існування України в Радянському Союзі. А тут 1 грудня одразу голосують за незалежну державу. Ми пам’ятаємо референдуми в Криму, референдуми на окупованих територіях Донеччини та Луганщини й безліч інших референдумів, через які тоталітарні режими отримували владу. Навіть гітлерівський тоталітарний режим отримував владу через референдум”, - згадав нардеп.

Він пояснив, що до теми народовладдя ухвалений Радою закон не має жодного стосунку. 

“Тому що, хто з народу збере три млн підписів? Не даремно Юлія Тимошенко (лідер фракції "Батьківщина" – ред.) вирішила потролити Володимира Зеленського і сказала, що оголосить свій референдум з таких болючих для нього питань. Виглядало це, як знущання, при всій повазі до Юлії Володимирівни та фракції "Батьківщина". Це точна не ініціатива громадян. Це ініціатива політичної партії, яка має осередки. Але навіть коли вона збере голоси Зеленський може не винести, відповідно до закону, це питання, бо вважатиме його поганим або антиконституційним”, - вважає Княжицький. 

За словами нардепа, не можна через референдум пропонувати скасовувати закони. А цей закон про референдуми пропонує скасувати будь-які закони так званим всенародним шляхом. 

“Не можна проводити референдум в умовах, коли РФ втручається в наші комп’ютерні мережі, в американські. Розслідування йдуть у всьому світі. А ми пропонуємо електронне голосування. Так, відповідного до іншого закону. І його приймуть за короткий час. Великої проблеми в цьому немає. І в Кремлі буде сидіти, чи де там, ці російські хакери і вирішувати за українців долю українців”, - додав нардеп.

Княжицький пояснив, які загрози може нести таке електронне голосування на референдумах з широкого кола питань.

“Винесуть на такий референдум: "чи підтримуєте ви особливий статус для Донецька та Луганська на постійній основі, за окремим мовним законом, скасування мовного закону". І ці російські хакери проголосують: "так, підтримуємо". Можливий такий варіант? На жаль, в наших умовах безумовно можливий”, - додав нардеп.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb