Рада схвалила за основу законопроєкт про запуск вакцинації від COVID-19

Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону №4613 "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання"

Ухвалення законопроєкту у першому читанні підтримали 318 народних депутатів, передає Еспресо.TV.

Згідно з пояснювальною запискою, документ дозволяє уряду реєструвати вакцини для використання у разі наявності даних про успішне проведення доклінічних випробувань, дозволу на екстрене використання, якщо воно надане компетентними органами США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, КНР, Індії або Європейського Союзу у відповідності з національним законодавством країни. Також дозвіл стосується лікарських засобів, перекваліфікованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Дозвіл також діятиме, якщо є відома потенційна користь лікарського засобу та якщо не існує адекватної, схваленої і доступної альтернативи.

Відтак, у разі виконання цих умов, лікарський засіб, зокрема, вакина від COVID-19, зможе бути зареєстрована для екстреного медичного використання до часу, поки заявник не надасть інформацію про результати завершених клінічих випробувань.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb