Закон про референдум не стане інструментом для досягнення сепаратистських намірів, передбачені запобіжники, - Веніславський

Нардеп фракції "Слуга народу" Федір Веніславський заявив, що закон про референдум не може стати інструментом для перекроювання території України, адже передбачені чіткі запобіжники, які унеможливлюють ці дії

Про це він заявив в ефірі програми "Дебати" на Еспресо.TV.

"Абсолютно не стане цей закон (про референдум -ред.) якимось інструментом для досягнення якихось сепаратистських намірів чи перекроювання території України.Тому що в законі передбачені чіткі запобіжники, які унеможливлюють ці дії", - наголосив Веніславський.

За його словами, це насамперед, виносити на референдум питання, які суперечать Конституції.

"А я хочу нагадати для всіх, що стаття 2 Конституції України говорить про те, що територія України є цілісною і недоторканною, а, отже, не можна розглядати в ізольованому аспекті лише конкретні положення закону, треба розглядати систему права загалом", - сказав нардеп.

Він зазначив, що Конституція забороняє будь-які дії щодо зменшення території України.

Читайте також: Княжицький: Референдум в Україні, на жаль, дуже часто використовувався спекулятивно

"Тому перекроювання території України за допомогою референдуму в принципі буде неможливим", - повідомив Веніславський.

Він зауважив, що треба розуміти, що референдум пряма вимога Конституції України. Тому що є щонайменше п’ять статей Конституції, які прямо вимагають, щоб громадяни мали можливість розв'язувати питання загальнонаціонального значення на референдумі.

"Це і стаття 5 Конституції України, яка проголошує народ носієм суверенітету єдиним джерелом влади й гарантує безпосереднє народовладдя. Це стаття 38, яка гарантує кожному право на участь у референдумі. Це розділ 3, який, я нагадую, є підвищено захищеним, тому що може змінитися лише референдумом, та який гарантує певні принципи й питання, які можуть чи не можуть виноситись на референдум", - додав нардеп.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb