Кавова гуща проти ожеледиці: у Львові почали боротися із зледенінням

У Львові комунальники почали використовувати кавову гущу для боротьби з ожеледицею: доріжки посипали у парку "700-річчя Львова"

Про це повідомляє Еспресо.Захід.

У парку "700-річчя Львова" стартував пілотний проєкт з боротьби з зимовою ожеледицею – посипання доріжок у парках і скверах кавовою гущею. Цю ідею запропонувала радниця міського голови Львова Ірина Оршак.

"Про цю ідею дізналася з мережі. Там прочитала, що, зокрема, в скандинавських країнах такий метод використовують і в такий спосіб борються з ожеледицею в парку. Подумала, чому б у нас так не зробити? Адже Львів вважається кавовою столицею України, у нас багато кав'ярень", – зазначила Оршак.

За її словами, не йдеться про підсипання доріг чи велодоріжок.

"Мова про парки та сквери. Кавова гуща має абразивні властивості. Взуття не їде по ній. Крім того, воно естетичніше виглядає у парку, бо це органіка. Кавова гуща має корисні властивості. Покращує якість ґрунту, позитивно впливає на зелені насадження, бо діє, як підживлення. Вона не шкідлива для тварин. Коли експериментувала вдома, то моя собака їла той сніг з кавою", – сказала Оршак.

За її словами, в Україні такого ноу-хау в масштабах усього міста ще ніхто не запроваджував.

"Зараз ми почали посипати кавовою гущею лише доріжки в парку "700-річчя Львова". Перевіряємо, які будуть результати, як на сонці вона буде танути зі снігом. Якщо експеримент виявиться успішним, то вже з наступної зими спробуємо забезпечити таку логістику, щоб максимально багато парків і скверів посипати кавовою гущею", – повідомила вона.

Наразі співпрацювати у такому проєкті погодилася "Копальня кави", "Креденс" і "Арома Кава". Вони передали декілька десятків кілограмів кавової гущі, яку ЛКП "Зелений Львів" спеціально висушив і почав посипати доріжки.

У свою чергу місцеві жителі не проти такого ноу-хау.

"Я підтримую цю ідею. Раз є органіка, то вже є екологія. Щоранку п'ю каву. Коли назбирую баночку гущі, то виношу під дерева. Тому це правильна ініціатива", – сказала місцева мешканка пані Галина.

Комунальники кажуть, що приємніше посипати кавовою гущею, ніж піском, адже аромат кави додає сили працювати.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb