У США компанія bluShift Aerospace зробила перший комерційний запуск ракети на біопаливі. Відео

31 січня з колишнього військової бази для стратегічних бомбардувальників у штаті Мен провели перший комерційний запуск ракети, що працює на біопаливі

Про це повідомляє ВВС, передає hromadske.

Ракета з назвою Stardust (англ. - зоряний пил), незважаючи на декілька перенесень старту через сильні морози, стартувала з аеродрому. 

Розробник біопалива, а також засновник і виконавчий директор компанії bluShift Aerospace Саша Дері узберіг секрет формули пального, водночас запевнивши, що компоненти можна знайти на фермах по всьому світу. За його словами, команда понад шість років витратила на розробку та вдосконалення унікального модульного гібридного двигуна.

"Ми хочемо довести, що біопаливо здатне працювати настільки ж добре, якщо не краще, ніж традиційне паливо для ракет. Воно зменшує вартість доставки кілограма вантажу на орбіту, а також воно нетоксичне", - розповів Дері.

Дері називає свою розробку таксі у світі ракет-носіїв. Stardust важить 250 кг, а її довжина - трохи менше за 2 метри. У компанії вважають, що виробництво ракети достатньо дешеве, вона не потребує високотехнологічної інфраструктури, що дозволить зробити запуск ракет доступнішими для більшої кількості людей. Наприклад, студенти, невеликі компанії та окремі дослідники зможуть проводити експерименти та випробовувати різні продукти в космосі.

Дері називає ракети-носії від Space X Ілона Маска "потягами", а менші ракети - "автобусами".

"Вони беруть у космос тисячі кілограмів, але немає жодної служби, яка може підіймати у космос два-три вантажі. Немає космічного Uber, ми хочемо стати Uber у космосі", - пояснив винахіник.

Під час першого польоту ракети було випробовуно сплав під назвою нітинол (нікель + титан, - Ред.), який створив інший стартап Kellogg. Її засновник Джо Келогг пояснює, що нітинол — це матеріал, який може відновлювати форму після деформації. Його можна використовувати для захисту вантажу, що доставляють на орбіту, від вібрацій. Нітинол - складова частина стентів, які використовують у сучасній медицині.

Stardust піднялася на 1,5 кілометри, а потім повернулася на парашуті на землю. Другий запланований запуск буде суборбітальним, а згодом нова версія ракети Red Dwarf вийде на полярну орбіту.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо